Wat is het dark web en hoe krijg ik er veilig toegang toe?

Wat is het dark web en hoe krijg ik er veilig toegang toe

Toegang krijgen tot het dark web: veiligheid voorop

Het dark web is voor veel mensen fascinerend. Om toegang te krijgen tot het dark web moet je de Tor-Browser gebruiken. Dit is een browser die kan worden gebruikt om anoniem te browsen en toegang te krijgen tot het dark web. Als je toegang wilt tot het dark web, is het belangrijk dat je dit veilig doet. Voor extra bescherming en privacy online is het sterk aan te raden om een ​​VPN verbinding te gebruiken. Volg deze stappen om een ​​VPN te installeren:

 • Abonneer je op een goede VPN-provider
 • Download de VPN-app op uw apparaat
 • Selecteer een VPN-server in het land dat de Tor-browser niet blokkeert
 • Open de Tor-browser en surf veilig en anoniem op het dark web

Wij raden NordVPN aan. Dit is een betrouwbare en snelle VPN-provider met hoge privacynormen.

Zelfs met een VPN-verbinding loopt u mogelijk risico op het dark web. Je bent nooit 100% veilig. U kunt per ongeluk persoonlijke informatie vrijgeven of op de verkeerde link klikken. Wees dus altijd voorzichtig en wees je bewust van cybercriminelen.

Wil je meer informatie over hoe je veilig toegang krijgt tot het dark web? Lees het volledige artikel hieronder om dat alles en meer te weten te komen.

Het internet en het dark web

Het dark web is een mysterieuze plek. Kortom, het is het deel van het internet dat u niet kunt bezoeken met een gewone browser. Vaak wordt de term ‘deep web’ gebruikt als vervanging voor ‘dark web’. Dit is echter een heel ander deel van internet (afhankelijk van het land waarin u zich bevindt). In het kort ziet het internet er als volgt uit:

Surface web
Het surface web is het ‘gewone’ internet. Het bestaat uit alle sites die toegankelijk zijn via browsers zoals Google Chrome, Microsoft Edge, Safari en Mozilla Firefox via reguliere zoekmachines zoals Google en Bing. Denk aan sites als Amazon, Wikipedia of de site van je plaatselijke bakker.

Deep web
Het deep web is het deel van het internet dat zich achter gesloten deuren bevindt. Denk hierbij aan bestanden, bedrijfsnetwerken en pagina’s die u alleen kunt openen als u bent ingelogd. Deze gegevens komen niet voor in de zoekmachines. Denk bijvoorbeeld aan de inbox van uw e-mail of het prikbord van uw bedrijf dat alleen toegankelijk is voor mensen die bij een specifiek bedrijf werken. Dit is verreweg het grootste deel van het internet.
De term deep web wordt soms gebruikt als synoniem voor dark web, terwijl de twee eigenlijk verschillend zijn. Hoewel de term ‘deep web’ in sommige talen wordt gebruikt in plaats van ‘dark web’.

Dark web
Het dark web is het ‘onzichtbare’ deel van het internet dat je alleen kunt bezoeken met een speciale browser, zoals Tor. Tor is een afkorting van The Onion Router. Via de Tor-browser kun je internetten, net als bijvoorbeeld met Google Chrome. Het verschil is echter dat de Tor-browser je ook toegang geeft tot sites die niet beschikbaar zijn op het reguliere web (het oppervlak web). Deze verzameling sites staat bekend als het dark web.
Het dark web bestaat uit allerlei soorten websites, net als het surface web. En hoewel het dark web bekend staat om ‘illegale’ sites, zijn deze sites maar een klein onderdeel van het dark web.

Hoewel het niet erg moeilijk is om toegang te krijgen tot het dark web, is het belangrijk dat u aan uw online veiligheid denkt. Het dark web is niet gereguleerd en cybercriminelen kunnen overal op de loer liggen. Daarom moet u uzelf informeren en uw systeem beveiligen voordat u het dark web betreedt. Dit artikel geeft je advies over veilige toegang tot het dark web.

Wil je weten hoe je de Tor-browser instelt en hoe je op het dark web navigeert? U bent hier aan het juiste adres. We geven je een uitgebreid stappenplan met links en tips om zo veilig mogelijk op dark websites te browsen.

Veiligheid eerst! Gebruik een VPN

Als je het dark web wilt betreden, raden we je ten zeerste aan om een ​​VPN-verbinding te gebruiken. Het gebruik van een VPN geeft u online extra privacy en bescherming. Het Tor-netwerk heeft verschillende kwetsbaarheden en een VPN kan uw privacy en gegevens beschermen. Het is echter beter om geen verbinding te maken met een VPN wanneer u een mobiel live-besturingssysteem gebruikt. U leest hier later meer over.

Een VPN zorgt ervoor dat u anoniemer, vrijer en veiliger bent op internet. Doordat je met een VPN met een ander IP-adres het internet op kunt, is je online gedrag niet aan jou te koppelen. Omdat het dark web ook door criminelen en hackers wordt gebruikt, is het goed om ervoor te zorgen dat niemand je identiteit kan achterhalen.

Wil je een snelle, eenvoudige VPN uitproberen, zodat je veilig kunt browsen, zelfs op het dark web? NordVPN is een goede en goedkope optie. NordVPN heeft hoge snelheden, zelfs op .onion-sites.

Toegang krijgen tot het Dark Web

Als u toegang wilt tot het dark web, is het belangrijk dat u dit op een veilige manier doet. Het dark web is niet hetzelfde als het ‘normale’ oppervlakkige internet. Het komt met een aantal onverwachte valkuilen. Volg deze stappen om toegang te krijgen tot het dark web:

 1. Download en installeer de anonieme Tor-browser van hun officiële website.
 2. Zet je VPN aan voor extra online veiligheid.
 3. Start de Tor-browser.
 4. Zorg ervoor dat uw Tor-browser geen scripts toestaat.
 5. Stel het beveiligingsniveau van de browser in op “meest veilig”.
 6. Ga naar de darkweb-website die je wilt bezoeken. Je zou bijvoorbeeld The Hidden Wiki kunnen bezoeken (link werkt alleen in de Tor-browser). Dit is een pagina met links naar andere .onion websites.

Als je echt voorbereid wilt zijn op het dark web, heb je meer nodig dan deze eenvoudige stappen. Aanvullende uitleg en tips over hoe je anoniem en veilig het dark web betreedt, vind je in onze uitgebreide handleiding hieronder. We zullen u tips geven om u te helpen veilig te blijven bij het gebruik van Tor.

Opmerking: je hebt misschien gehoord dat het gebruik van het Tor-netwerk (met een goede VPN voor extra beveiliging) niet de enige manier is om toegang te krijgen tot het dark web, wat waar is. Het is echter de enige manier die min of meer veilig is. Tegenwoordig kunnen gebruikers sommige dark web pagina’s ook bereiken via hun standaardbrowser (zoals Google Chrome) via een andere tool die door Tor is ontwikkeld: Tor2web. Maar zelfs Tor zelf gaf aan dat dit veel gevaarlijker is dan het gebruik van de Tor-browser om dit te doen. Deze manier van toegang tot het dark web maakt het immers veel gemakkelijker voor cybercriminelen om uw identiteit te achterhalen of zelfs uw pc te infecteren met hardware. Daarom benadrukken we dat het gebruik van de Tor-browser om toegang te krijgen tot het dark web erg belangrijk is!

Is het darkweb legaal?

In één woord: ja. Het dark web is legaal in de meeste delen van de wereld. Het gebruik van de Tor-browser is ook volledig legaal. Als u het dark web echter gebruikt om de wet te overtreden, neemt u nog steeds deel aan illegale activiteiten. We raden al onze lezers sterk aan verstandig te zijn en te allen tijde illegale activiteiten op het dark web (en daarbuiten) te vermijden.

Het dark web en de Tor-browser zijn hulpmiddelen om uw recht op privacy te beschermen. Dat is de bedoeling van de browser en de manier waarop men die volgens ons zou moeten gebruiken.

Het complete stappenplan om veilig op het dark web te surfen

Het dark web kan een behoorlijk gevaarlijke plek zijn als je niet de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Je kunt relatief veilig blijven met een goede antivirus en een degelijke VPN. Als u echter volledig anoniem wilt zijn en uw apparaat wilt beschermen, heeft u iets meer nodig. Hieronder vind je 15 stappen die je kunnen helpen om veilig het dark web te bezoeken. Houd er echter rekening mee dat dingen snel veranderen en hackers elke dag slimmer worden.

1. Zorg ervoor dat je de basis onder de knie hebt

Dit klinkt misschien saai. Maar het dark web is een complexe plek waar veel mis kan gaan. Het staat vol met oplichters, malware en phishing-websites. Soms is het beter om te leren door te doen. Met het dark web is dit echter niet de beste methode. U wilt uw computer liever niet besmetten met malware of veel geld verliezen voordat u begrijpt hoe het allemaal werkt. Er zijn meer dan genoeg mensen op het dark web die misbruik willen maken van onwetendheid.

Daarom is het belangrijk om precies te weten wat je wilt bereiken op het dark web voordat je de software downloadt of begint te browsen. Immers, als je weet wat je wilt doen of ontdekken op het dark web kun je je beter voorbereiden:

 • Als je gewoon op zoek bent naar iets spannends of ongewoons: zorg ervoor dat je weet hoe je veilig kunt blijven tijdens het navigeren op het dark web.
 • Als u winst probeert te maken met Bitcoin of andere cryptocurrencies: zorg ervoor dat u begrijpt hoe cryptocurrencies werken, wat de blockchain is en welke betrouwbare platforms zijn voor het omgaan met andere gebruikers.
 • Als klokkenluider is het belangrijk om ervoor te zorgen dat u volledig anoniem bent. Bepaalde zaken aan het licht brengen kan je je baan kosten of in sommige landen je vrijheid. Door zo anoniem mogelijk te blijven, kunt u voorkomen dat u uw dekmantel opblaast.

2. Gebruik een Live Mobile OS (optioneel)

Anonimiteit is het belangrijkste om te beschermen op het dark web. Niet omdat het dark web illegaal is (dat is het niet), maar omdat hoe anoniemer je bent, hoe veiliger je bent. Helaas zijn besturingssystemen zoals Windows 10 niet erg geschikt voor privacy op het dark web. Windows doet het volgende dat uw anonimiteit niet ten goede komt:

 • Uw gegevens worden voortdurend gesynchroniseerd: browsergeschiedenis, geopende websites, app-instellingen en wifi-hotspots worden allemaal bijgehouden
 • Uw apparaat wordt automatisch gekoppeld aan een unieke advertentie-ID voor derden
 • Cortana verzamelt gegevens zoals uw toetsaanslagen, zoekresultaten, microfoon audioberichten, agenda-informatie, muziekafspeellijsten en zelfs uw online aankopen
 • Microsoft kan allerlei persoonlijke gegevens verzamelen: uw identiteit, uw wachtwoorden, gewoonten en interesses, gebruikersgegevens, contacten en locaties

Als een hacker erin slaagt om via het dark web in uw systeem te komen, kan al deze informatie mogelijk door die hacker worden misbruikt. Veel van deze instellingen in Windows kunnen eenvoudig worden uitgeschakeld (maar niet allemaal). U kunt dit doen door de instellingen in Windows te doorlopen of door een handig stukje software zoals W10Privacy te gebruiken.

Een veel beter idee dan via Windows 10 op het dark web te gaan, is om een ​​live mobiel besturingssysteem (OS) zoals Tails, Whonix, ZuesGuard of Qubes te gebruiken.

Tails, Whonix, ZeusGuard of Qubes

Tails (The Amnesiac Incognito Live System) is een live-versie van Linux OS die geen spoor van uw activiteit of het besturingssysteem op uw computer achterlaat. Dit gratis besturingssysteem kan worden gedownload op een USB-flashstation of dvd. U hoeft het niet op uw computer te installeren. U sluit gewoon de USB-stick aan of plaatst de dvd wanneer u wilt bladeren zonder een spoor achter te laten en het besturingssysteem te laden. Het kan geen cookies op uw harde schijf opslaan, tenzij u dit persoonlijk aangeeft.

Tails heeft ook de Tor-browser vooraf geïnstalleerd. De Tor-browser is essentieel om op het dark web te komen en het installeren van Tails op een flashstation bespaart u de moeite om Tor op uw pc of laptop te installeren.

Alternatieven voor Tails

Alternatieven voor Tails zijn Whonix, ZeusGuard (betaald) en Qubes OS. Alle drie hebben ze hun voor- en nadelen. Het is echt een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Whonix lijkt veel op Tails omdat het een live OS is dat naast je normale OS draait. Met andere woorden, je kunt Windows, Mac of Linux gebruiken en gewoon Tails of Whonix ernaast gebruiken.

Alles wat je doet op Whonix wordt omgeleid via Tor. Het verschil is dat Whonix via een virtuele machine tegelijkertijd naar je normale besturingssysteem draait. Dit maakt in- en uitloggen op het dark web veel sneller en eenvoudiger. Het maakt het waarschijnlijk ook minder veilig. Hun homepage heeft gedetailleerde instructies.

Qubes OS is een desktopbesturingssysteem voor één gebruiker met een aantal virtuele machines erin. Het heeft slechts ongeveer 30k gebruikers. Het is misschien wel uw veiligste optie omdat het besturingssysteem uit verschillende virtuele machines bestaat. Edward Snowden gebruikt bijvoorbeeld Qubes OS om zijn anonimiteit te waarborgen.

Live OS ondersteunt geen VPN’s

Het is echter erg belangrijk op te merken dat veel live-besturingssystemen geen VPN’s ondersteunen. Dit heeft een goede reden. Dit soort besturingssystemen draaien op geïsoleerde virtuele machines, wat betekent dat er heel weinig is om het te verbinden met uw identiteit of iets anders op uw computer.

In dit geval kan het hebben van een abonnement op een VPN u misschien beter detecteerbaar maken dan alleen het gebruik van het Tor-netwerk. Dit komt omdat VPN’s in dit geval een permanente toegangsbeveiliging of een permanent exit-knooppunt zouden introduceren. Dit betekent alleen dat, ironisch genoeg, de VPN een nieuwe detectiemethode introduceert.

 • Dus bij gebruik van een live OS -> Gebruik Tor, maar geen VPN (je kunt stap 2 en 3 overslaan en doorgaan naar stap 4)
 • Bij gebruik van Windows, Mac of Linux -> Gebruik VPN en vervolgens Tor (ga naar stap 2)

Natuurlijk voelt niet iedereen zich op zijn gemak bij het downloaden en gebruiken van een geheel nieuw besturingssysteem. Als je ervoor kiest om geen toegang te krijgen tot het dark web via Tails, volg dan deze volgende stappen.

3. Gebruik een VPN om uw internetverkeer te versleutelen

Zelfs als u de Tor-browser gebruikt, kan uw verkeer nog steeds naar u worden herleid door iedereen met voldoende tijd, middelen en knowhow. In feite bleek de Tor-browser in 2017 een kwetsbaarheid te hebben die in sommige gevallen echte IP-adressen lekte.

Dit hierboven genoemde probleem was vooral ernstig voor gebruikers van macOS en Linux. Als deze gebruikers de voorzorg hadden genomen om ook een VPN op de achtergrond te laten werken, zouden hun echte IP-adressen echter niet zijn aangetast.

Daarom is het ten zeerste aan te raden om naast Tor ook een VPN te gebruiken tijdens het surfen op het dark web.

VPN’s versleutelen uw webverkeer en zorgen ervoor dat uw IP-adres verborgen is voor hackers of overheidstoezicht, zelfs als er een lek is binnen het Tor-netwerk.

Houd er echter rekening mee dat niet elke VPN-provider even betrouwbaar is. Gratis versies hebben vaak last van trage service, datalimieten en beveiligingslekken. We raden aan om NordVPN te gebruiken als een goede VPN die goed werkt met Tor.

4. Download Tor van zijn officiële website

Op het mobiele live-besturingssysteem zoals Tails en Whonix is ​​de Tor-browser al vooraf geïnstalleerd, dus je kunt doorgaan naar stap 5 als je die gebruikt. Voor gebruikers van Windows, Mac, Linux of Android is dit echter belangrijk.

De Tor-browser is een interessant doelwit voor hackers en overheidsinstanties. Er zijn nepversies van de Tor-browser gemaakt om gebruikers te hacken voordat ze zelfs maar toegang tot het dark web hebben, of om het gedrag van een gebruiker op het dark web te volgen. Vooral de laatste benadering is aantrekkelijk voor overheidsinstanties.

Daarom moet u de Tor-browser altijd downloaden van de officiële website: https://www.torproject.org/.
Zorg ervoor dat je altijd de nieuwste versie van de browser downloadt en altijd up-to-date houdt. Zo weet u zeker dat u over de nieuwste beveiligingsmaatregelen beschikt.

Wat is Tor precies?

Tor is een speciale browser die je kunt gebruiken om toegang te krijgen tot het dark web. De meeste browsers, zoals Chrome en Firefox, bieden toegang tot alle gereguleerde websites. Alle niet-gereguleerde websites zijn niet bereikbaar via deze browsers.

Hoewel Tor erom bekend staat dat mensen het dark web kunnen bezoeken, gebruiken de meeste van hun gebruikers gewoon de browser om het gewone web (het ‘normale’ internet) te bezoeken.

Het is daarom belangrijk om altijd de juiste versie van Tor te downloaden van hun officiële webpagina: https://www.torproject.org/.

Zorg ervoor dat je altijd de laatste versie downloadt en keur updates altijd goed zodra deze beschikbaar zijn. Zo weet je zeker dat je de veiligste versie van Tor hebt.

.onion-adressen

Met de Tor-browser heb je toegang tot elke website, zolang je het adres maar hebt. Veel websites op het dark web hebben een URL die eindigt op “.onion”. Als je zo’n adres invoert met een gewone browser, zie je niets.

Tor zorgt ervoor dat de gebruiker zo anoniem mogelijk kan browsen. Al uw verzoeken in de browser gaan via een netwerk van andere computers en ze worden constant uitgepakt om bij de bestemming te komen. Uw browseverzoek gaat via een bewakingsknooppunt, verschillende relaisknooppunten en ten slotte een exit-knooppunt om op te halen wat u hebt aangevraagd. Op deze manier is het voor anderen niet mogelijk om uw surfgedrag te volgen.

5. Neem veiligheidsmaatregelen

Voordat u de Tor-browser opent, moet u:

 • Sluit alle niet-essentiële apps op uw computer, zoals Netflix, wachtwoordbeheerders.
 • Voorkom dat onnodige services worden uitgevoerd, bijvoorbeeld OneDrive.
 • Bedek je webcam met een stuk papier. Het is schrikbarend eenvoudig om toegang te krijgen tot je webcam, zelfs zonder dat je het merkt.
 • Zorg dat een gerenommeerd en volledig bijgewerkt antivirusprogramma op uw apparaat is geïnstalleerd.
 • Installeer hoogwaardige en up-to-date anti-malwaresoftware. Zie onze sectie over malware voor meer algemene informatie over malware.
 • Zet je locatie uit op je apparaat. Uw locatie kan zowel via uw IP-adres als uw apparaat zelf worden gevonden.
  In Windows 10 kunt u uw locatie uitschakelen via Instellingen > Privacy > Locatie > Locatie uitschakelen + locatiegeschiedenis wissen
  Voor macOS: Systeemvoorkeuren > Beveiligings- en privacypaneel > Privacy > schakel “Locatieservices inschakelen” uit
  Voor Tails of ander live OS: je hoeft je geen zorgen te maken dat je locatie wordt gelekt.

Veiligheidsmaatregelen die u moet nemen nadat u Tor heeft geopend

Het dark web krioelt van de hackers die elke gelegenheid aangrijpen om elk detail te misbruiken dat u mogelijk over het hoofd hebt gezien. Als een hacker van het dark web je systeem weet te hacken, zijn alle apps en services die je op de achtergrond hebt draaien vatbaar voor aanvallen.

In wezen is de beste manier om veilig te blijven op het dark web ervoor te zorgen dat een potentiële hacker weinig of geen informatie over u heeft. Dit betekent dat u niet willekeurig op het dark web moet rondneuzen of persoonlijke informatie moet verstrekken. Klik niet op verdachte links. Laat zo min mogelijk sporen van uw aanwezigheid achter. Deze voorzorgsmaatregelen verkleinen de kans dat u het doelwit wordt.

Nadat u de Tor-browser hebt geopend, wijzigt u de grootte van het Tor-browserscherm niet. Vreemd genoeg houdt dit je veiliger. Typ voor de zekerheid nooit rechtstreeks in de Tor-browser. Typ in plaats daarvan uw zoekopdracht in een notitieblok en kopieer deze naar de browser. Geavanceerde trackingmethoden kunnen uw specifieke manier van typen identificeren. Deze dingen lijken misschien triviaal, maar ze kunnen helpen om anoniemer te blijven. Het is net een spelletje ‘Raad eens wie?’, hoe meer ze over je weten, hoe gemakkelijker het wordt om je te identificeren. Het verschil met ‘Raad eens wie?’ is dat ze niet kijken naar je uiterlijk, maar naar je schermgrootte, taal en de manier waarop je (onder andere) typt.

Het kan ook geen kwaad om te controleren hoe goed uw Tor-browser (of uw dagelijkse browser voor als u niet op het dark web zit) is beveiligd tegen tracking. Met Cover Your Tracks kunt u met slechts één klik controleren of uw browser is beveiligd tegen advertentie-trackers, onzichtbare trackers, zogenaamde “acceptabele advertenties”, en uw digitale vingerafdruk.

Het beveiligingsniveau van Tor wijzigen

Voer de volgende stappen uit om het beveiligingsniveau te wijzigen:

 • Open de Tor-browser.
 • Klik op het kleine schildpictogram in de rechterbovenhoek van de browser.
De veiligheidsinstellingen van Tor openen

De veiligheidsinstellingen van Tor openen.

 • Klik op “Advanced Security Settings”.
 • Scrol omlaag naar ‘Security’ als u dit gedeelte nog niet hebt bereikt.
 • Selecteer nu “Safer” of “Safest”.

De optie “Safer” schakelt JavaScript alleen uit op websites die niet “https” zijn beveiligd. “Safest” schakelt JavaScript op alle websites uit. Deze opties verbeteren ook op een paar andere manieren je veiligheid, waarover je meer kunt lezen in het menu dat je tegenkomt tijdens stap 4 en 5.

Draaien van scripts in Tor

Je kunt scripts in Tor ook handmatig uitschakelen, zonder het algemene veiligheidsniveau van Tor te wijzigen. Dit kan een goede optie zijn voor mensen die de voorkeur geven aan meer controle over de Tor-browser. Zo zet je scripts handmatig uit in Tor:

 • Navigeer naar dit adres met je Tor-browser: “about:config”.
 • Klik op de knop met de tekst “Accept the risc”.
 • Typ nu het volgende in de zoekbalk op de pagina die verschijnt: “xpinstall.signatures.required”.
 • Dubbelklik op dit stukje tekst.
 • Controleer of “value” nu “falls” is en “status” op “modified” staat. Als dit het geval is, heeft u JavaScript met succes uitgeschakeld.

Het is belangrijk om deze instellingen te wijzigen, omdat websites vaak scripts uitvoeren zonder u hiervan op de hoogte te stellen. Dit is vooral gevaarlijk op het dark web omdat .onion-websites niet gereguleerd zijn en er veel malware rondgaat. Door scripts te blokkeren, verklein je de kans dat je computer geïnfecteerd raakt. Zelfs het blokkeren van scripts beschermt u echter niet tegen alle schade. Voorzichtigheid is daarom nog steeds geboden bij het browsen op het dark web.

7. Controleer of er een IP-, DNS- of WebRTC-lek is

Het is mogelijk dat u zelfs na al deze veiligheidsmaatregelen nog steeds te maken krijgt met een IP- of DNS-lek. Dit betekent dat door een of andere bug of lek uw IP-adres toch traceerbaar is voor derden.

WebRTC is geïntegreerd in de meeste browsers om realtime communicatie zoals spraak- en videogesprekken mogelijk te maken. Hierdoor kun je rechtstreeks vanuit je browser praten via je webcam, microfoon of headset. Het probleem is dat de meeste spraakoproepen via een peer-to-peer-verbinding worden verzonden, waarvoor uw exacte IP-adres vereist is. Dus als je bijvoorbeeld in Google Chrome zit en WebRTC draait, wordt je werkelijke IP-adres onthuld, zelfs als je een VPN gebruikt.

Dit probleem hierboven komt vooral voor bij Google Chrome. Om deze functie te ondermijnen, kunt u deze Chrome-extensie installeren.

Ga naar de volgende websites om te controleren of uw verbinding echt geanonimiseerd is:

Op deze pagina’s kunt u zien of uw echte IP-adres zichtbaar is. Al deze websites doen in wezen hetzelfde. Bovenaan de pagina is uw openbare IP-adres zichtbaar en daaronder uw locatie. Als je VPN goed werkt, zijn je echte adres en IP-adres nergens op de pagina zichtbaar.

8. Wees je bewust van veelvoorkomende Dark Web-mythen

Er zijn veel mythes over het dark web. Als u zich hiervan bewust bent, krijgt u een beter beeld van wat u kunt verwachten en hopen te doen op het dark web. Door je bewust te zijn van deze mythes loop je minder kans om ten prooi te vallen aan een hacker of oplichter. Dit zijn enkele van de meest voorkomende mythes:

Alle cybercriminaliteit vindt plaats op het dark web
De meeste cybercriminaliteit vindt plaats op het reguliere internet. Phishing en fraude komen vaker voor op het gewone web dan op het donkere web.

Het dark web is enorm
Vergeleken met het deep web is het dark web relatief klein. Op het dark web bestaan ​​ongeveer 250.000 tot 400.000 websites. Sommige bronnen schatten dat het gewone web meer dan 5 miljard pagina’s bevat, waarmee het meer dan 12.000 keer groter is dan het donkere web.

Het dark web is alleen voor technische nerds
Als je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt, kan iedereen relatief veilig het dark web op. De Tor-browser, VPN’s en Tails of andere live-besturingssystemen zijn voor iedereen beschikbaar en niet al te moeilijk om te gebruiken voor een beginner.

Het dark web is illegaal
Het dark web zelf is niet illegaal. De Tor-browser die je nodig hebt om toegang te krijgen tot het dark web; gebruikt echter zeer sterke codering die in sommige landen illegaal is. Als zodanig is het dark web in sommige landen indirect illegaal. Deze landen hebben sowieso al verdergaande internetbeperkingen. Dit zijn landen als China, Rusland, Wit-Rusland, Turkije, Irak en Noord-Korea.

Alles wat je kunt doen op het dark web is illegaal
Het dark web zelf is niet illegaal, en ook niet alles wat daar gebeurt. Of iets illegaal is op het dark web, hangt af van het land van waaruit u het dark web bezoekt. Voor de duidelijkheid: pas deze vuistregel toe: als iets illegaal is in het land waar je je bevindt, is het ook illegaal om dat op het dark web te doen. Dus als het illegaal is om drugs offline te verkopen, is het ook illegaal om drugs te verkopen op het dark web. Zorg er bij twijfel altijd voor dat u erachter komt wat legaal is en wat niet.

9. Gebruik aanvullende anonieme services

Zelfs als u volledig anoniem het dark web betreedt, is het nog steeds mogelijk om per ongeluk uw persoonlijke gegevens vrij te geven door gebruik te maken van sommige online diensten zoals extensies, het delen van bestanden, messengers, e-mails, enz.

Veel online services gebruiken cookies, trackers en scripts om specifieke gegevens over u te verzamelen. Daarom is het beter om te kiezen voor alternatieve online diensten die privacy hoog in het vaandel hebben staan. Hieronder vind je een aantal diensten die goed zijn in het waarborgen van je privacy.

Privé-zoekmachines

Voor een goede privé-zoekmachine kunt u de zoekmachine DuckDuckGo gebruiken in plaats van Google. Hoewel de meeste zoekmachines niet werken op het dark web, doet DuckDuckGo dat wel. In tegenstelling tot de meeste andere zoekmachines toont DuckDuckGo ook websites die eindigen op “.onion”.

Het onion adres voor DuckDuckGo is: https://3g2upl4pq6kufc4m.onion/

DuckDuckGo maakt gebruik van het Tor-netwerk. Dit maakt het moeilijk voor mensen om uw zoekopdrachten naar u te herleiden.

Alternatieve zoekmachines die werken op het dark web zijn:

Het gebruik van privé-zoekmachines is een grote stap naar een meer privé-internetervaring.

Veilige wachtwoorden

Veilige wachtwoorden zijn op het dark web nog belangrijker dan op het reguliere (surface) web. Als je niet elke keer een fatsoenlijk wachtwoord wilt bedenken en veilig wilt opslaan, kun je een goede wachtwoordbeheerder krijgen. Twee goede opties zijn Bitwarden en LessPass. Beide zijn gratis en open source. De beste optie is om deze diensten via hun website te laden.

Bestandscodering

Als je bestanden op het dark web gaat downloaden of uploaden, is het misschien een goed idee om ze versleuteld te krijgen. Een betrouwbare, gratis en open-source versleutelingstool is PeaZip. Deze tool ondersteunt 181 verschillende bestandstypes. Helaas is PeaZip niet beschikbaar voor macOS-gebruikers. Een alternatief voor Mac-gebruikers is Keka.

Anoniem uploaden/delen

Wil je anoniem bestanden delen dan is OnionShare een hele goede optie. Het is beschikbaar voor Windows, macOS en Ubuntu. Dropbox en andere software voor het delen van bestanden zoals deze zijn berucht omdat ze de privacy van gebruikers of gegevens niet respecteren. Met OnionShare kunt u bestanden van elke omvang delen via een webserver.

10. Vermijd aanmeldingen, plug-ins, abonnementen en betalingen

Als u veilig op het dark web wilt surfen, is anonimiteit uw beste optie. Als u ervoor kiest om in te loggen op bepaalde gebruikers- of bankrekeningen, wordt uw anonimiteit in gevaar gebracht.

Het is nooit een goed idee om in te loggen op uw online bankrekening terwijl u op het dark web bent. Zodra u bent ingelogd op een gebruikersaccount, kan elke activiteit op die website worden toegeschreven aan dat profiel, Tor of niet. Daarom is het het beste om tijdens het surfen op het dark web op geen enkel profiel of account in te loggen.

Voor sommige websites moet u echter een account hebben om toegang te krijgen. In dit geval kunt u een willekeurig en wegwerp-e-mailadres aanmaken, een account aanmaken dat op geen enkele manier voor u persoonlijk identificeerbaar is en dit account gebruiken om door de website te bladeren.

Het aanmaken van een gebruikersaccount dat niet tot u herleidbaar is, betekent dat u uw naam, verjaardag, hobby’s, interesses, locatie, etc. niet gebruikt. Hoe willekeuriger en anoniemer het is, hoe beter.

De meeste mensen gebruiken op zijn minst een paar plug-ins in hun browsers. Veel van deze plug-ins kunnen persoonlijke en gevoelige informatie over u, uw locatie en uw online gedrag verzamelen. Daarom is het beter om deze niet ingeschakeld te hebben tijdens het zoeken op het dark web.

11. Weet waar je heen gaat

Het kan moeilijk zijn om op het dark web te navigeren. Dit deel van het internet is niet voorzien van een reguliere zoekindex zoals Google. Bovendien hebben de meeste websites URL’s die bestaan ​​uit willekeurige letters en cijfers. Dit betekent dat de enige manier om bepaalde websites te bereiken, is om specifieke URL’s bij de hand te hebben.

Het is niet verstandig om willekeurig rond te klikken en websites te bezoeken. Het dark web bevat veel gevaarlijke plekken die je zeker moet vermijden. Om een ​​idee te krijgen van de richting op het dark web, kun je een aantal directory-sites gebruiken om je te begeleiden. Een van de meest voorkomende plaatsen die veel nieuwe gebruikers bezoeken, is “The Hidden Wiki“.

Andere goede plaatsen om u te helpen bij het navigeren op het dark web zijn:

De Hidden Wiki

De Hidden Wiki geeft je toegang tot talloze zoekmachines en pagina’s die je op het dark web kunt bezoeken. Het maakt het navigeren op het dark web een stuk eenvoudiger. Om de Verborgen Wiki te bezoeken, plakt u eenvoudig het volgende adres in Tor: http://zqktlwiuavvvqqt4ybvgvi7tyo4hjl5xgfuvpdf6otjiycgwqbym2qad.onion/wiki/index.php/Main_Page.

Houd er rekening mee dat het dark web minder gereguleerd is dan het ‘gewone’ deel van het internet. Dit betekent dat het gemakkelijker is om per ongeluk op dubieuze of zelfs gevaarlijke websites terecht te komen. U kunt bijvoorbeeld pagina’s vinden die schadelijke malware verspreiden of deelnemen aan illegale activiteiten.

Dit is belangrijk om in gedachten te houden bij het bezoeken van The Hidden Wiki. Het lijkt misschien op een normale Wikipedia-pagina, maar dat is het zeker niet. Hoewel het verwijzingen naar legitieme pagina’s bevat, linkt het ook naar websites met illegale inhoud. Dit betekent dat het belangrijk is om ongelooflijk voorzichtig te zijn en echt goed over alles na te denken voordat je op een bepaalde link klikt.

12. Gebruik cryptovaluta

Er zijn verschillende marktplaatsen op het dark web waar je van alles kunt kopen. Het meest beruchte voorbeeld was “The Silk Road”, hoewel dat inmiddels offline is gehaald door de Amerikaanse autoriteiten. Veel markten op het dark web verkopen illegale artikelen, maar je kunt er ook legale producten vinden.

Op het dark web speelt anonimiteit een grote rol. Dit is ook het geval bij online betalingen: iedereen gebruikt cryptocurrency. Als je iets koopt via je bank, creditcard, PayPal of een andere reguliere betaalmethode, weten bedrijven en overheden dat. Bij cryptocurrencies is dit niet het geval: zowel koper als verkoper blijven veel anoniemer. Als je iemand op het dark web tegenkomt die een transactie via een reguliere bank wil regelen, heb je waarschijnlijk te maken met een oplichter, hacker of spion.

Bitcoin is de meest bekende cryptocurrency, maar biedt geen gegarandeerde anonimiteit. Bitcoin heeft een aantal privacykwesties (adreshergebruik, verbonden nodes, tracking cookies en blockchain-analyse) die het mogelijk maken om iemands persoonlijke gegevens te koppelen aan een Bitcoin-transactie. Ook al is het vrij moeilijk om iemands identiteit te achterhalen via Bitcoin, een voorkeursoptie is het gebruik van een op privacy gerichte munt. Twee van de meest populaire zijn Monero en Zcash, maar er zijn ook andere opties beschikbaar.

Als je zelf iets op het dark web wilt kopen, wees dan voorzichtig. Aangezien er veel illegale activiteiten plaatsvinden op de darkweb markt, bestaat de kans dat u per ongeluk verstrikt raakt in iets crimineels. Veel marktplaatsen kunnen bijvoorbeeld artikelen verkopen die in uw land illegaal zijn. Daarom moet u rekening houden met de wetten van uw land voordat u iets op het dark web koopt.

13. Sluit alles als je klaar bent

Als je klaar bent met surfen op het dark web, zorg er dan voor dat je alles goed afsluit. Dit omvat al uw browservensters en alle andere gerelateerde inhoud, de hele Tor-browser en ook Tails of een ander besturingssysteem, als u dat specifiek gebruikt om toegang te krijgen tot het dark web. Sluit alles af en ga terug naar uw normale besturingssysteem. Voor de zekerheid: start uw systeem snel opnieuw op.

14. Weet dat je nooit 100% veilig zult zijn

Zelfs als u alle voorgaande stappen getrouw volgt, bent u niet verzekerd van volledige veiligheid op het dark web. Hackers vinden voortdurend nieuwe manieren om beveiligingssystemen en -instellingen te omzeilen. Dit betekent dat er altijd een kans is dat u onbedoeld persoonlijke informatie vrijgeeft of op een beschadigde link klikt. Afgezien daarvan, zodra uw computerhardware is geïnfecteerd met een soort malware, is elk internetgebruik al aangetast en bent u niet langer veilig. Kortom, er is veel dat u kunt doen om uw veiligheid op het dark web te verbeteren, maar niets is ooit waterdicht.

15. Raadpleeg online gidsen, blogs, zoekmachines, chatsites enz.

Je weg vinden op het dark web kan best lastig zijn. Daarom hebben we een aantal bronnen verzameld die je kunt gebruiken om je verder te helpen. Wees echter voorzichtig. Sommige donkere websites infecteren uw apparaat met malware. Hoewel de websites in de onderstaande tabel redelijk betrouwbaar zijn, kunnen ze URL’s bevatten naar meer schadelijke platforms. Daarom is het belangrijk om waakzaam te zijn, zelfs op deze handige forums en blogs. Ga ervan uit dat niets helemaal veilig is en dat je niemand kunt vertrouwen. Gebruik je gezond verstand, en blijf kritisch.

SITE TYPES LINKS
Forums
 • The Hub: http://thehub5himseelprs44xzgfrb4obgujkqwy5tzbsh5yttebqhaau23yd.onion/
Zoekmachines
 • DuckDuckGo: https://3g2upl4pq6kufc4m.onion/
Blogs
 • Tor Metrics: http://rougmnvswfsmd4dq.onion/
Nieiws sites
 • New York Times: https://www.nytimes3xbfgragh.onion/
 • Privacy News: https://privacyintyqcroe.onion/
 • ProPublica: https://p53lf57qovyuvwsc6xnrppyply3vtqm7l6pcobkmyqsiofyeznfu5uqd.onion/

Tenslotte

Met deze gids blijf je relatief veilig wanneer je het dark web bezoekt. Het niveau van de voorzorgsmaatregelen die u moet nemen, hangt af van wat u van plan bent te doen op het dark web. Deze risicobeoordeling wordt ook wel een dreigingsmodel genoemd. Als je alleen wat forumdiscussies op het dark web wilt lezen, is het misschien voldoende om op te letten op welke links je klikt en de beveiligingsmaatregelen te gebruiken die de Tor-browser biedt. Sommige andere gebruikers, bijvoorbeeld degenen die vertrouwelijke informatie willen lekken, net zoals Edward Snowden deed, zullen extreme voorzorgsmaatregelen moeten nemen om zichzelf te beschermen.

Wat je ook van plan bent te gaan doen, het dark web blijft behoorlijk lastig. Het kan veel moeite kosten om er toegang toe te krijgen en als je er eenmaal bent, kun je misschien niet veel websites bezoeken. We raden je aan veel over het dark web te lezen voordat je dit deel van het internet probeert te bezoeken. Ten slotte, als u niet zeker weet wat u moet doen op het dark web, kunt u net zo goed bij websites op het gewone web blijven.

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *