Starten met een blog

Starten met bloggen

Als je wil starten met je eigen blog ben je hier op de goede plaats. We zullen je in deze handleiding stapsgewijs uitleggen hoe jij in 30 minuten kan starten met bloggen. Het goede nieuws is dat het niet veel geld kost om te starten met je eigen blog, het slechte nieuws is dat het tijd en werk zal kosten om succes en bezoekers te hebben. Je kan niet verwachten dat je direct veel bezoekers zal hebben op je blog, maar als je geregeld blogt en ook aandacht hebt voor de promotie van je blog dan is het mogelijk om succes te hebben met bloggen.

Misschien is het je bedoeling om geld te gaan verdienen met je blog. Dat is zeker mogelijk. Belangrijk is daarvoor dat je je blog als een bedrijf gaat beschouwen. dat wil niet zeggen dat je een fulltime blogger moet worden maar dat wil wel zeggen dat je oog moet hebben voor de zakelijke aspecten van je blog: welke onderwerpen zijn potentieel lucratief, op welke manieren kan ik geld verdienen met mijn blog, hoe krijg ik meer bezoekers op mijn blog, gebruik ik social media voor de promotie, … We zullen ons best doen om op al die punten dieper in te gaan.

Over welk onderwerp moet ik gaan bloggen?

Het onderwerp van je blog heet vaak de niche van je blog. Het is belangrijk bij het kiezen de niche voor je blog dat je een onderwerp kiest waar je al wat van weet en waarover je graag zal schrijven. Ben je een zakelijke blogger die vooral geld wil verdienen met bloggen dan moet je in functie daarvan een onderwerp kiezen. Enkele vragen die je je moet stellen als zakelijk blogger:

 • welke doelgroep kies ik voor mijn blog ? (liefst natuurlijk een doelgroep die geld te spenderen heeft)
 • hoeveel concurrentie is er binnen mijn niche?
 • welke adverteerders zijn er binnen mijn niche en hoeveel commissie betalen zij uit?
 • op welke keywords ga ik me richten?
 • hoe pak ik de promotie van mijn blog aan?
 • hoe zorg ik er voor dat mijn bezoekers terugkeren naar mijn blog? (dit kan bv. via een nieuwsbrief)

Vooraleer je je blog opstart kan het de moeite lonen al eens te proberen een paar artikelen te schrijven. Verloopt dit maar moeizaam dan moet je misschien een ander onderwerp voor je blog gaan kiezen.

Heb je moeite met het bepalen van een niche voor je blog? Lees hier ons artikel 30 winstgevende niches voor je blog.

Hoe kies ik een goede domeinnaam?

De keuze van je domeinnaam is erg belangrijk en moet goed overwogen worden. Die keuze hangt uiteraard af van het onderwerp van je blog. Enkele mogelijkheden op een rijtje:

 • je eigen naam gebruiken als titel van je blog kan een optie zijn als je jezelf als autoriteit wil profileren
 • je kan overwegen keywords in je domeinnaam op te nemen
 • je naam mag niet te lang zijn
 • je naam moet kunnen worden onthouden
 • vermijd koppeltekens in je naam

Ook over de extensie moet je nadenken. Je neemt best een .nl of .be domeinnaam als je specifiek in dat land blogt. Een .com kan als je een meer internationale uitstraling wilt. Extensies als .org en .net zijn eerder te vermijden maar je kan wel moderne extensies overwegen zoals .baby, .beauty, .blog als je je blog een meer moderne look en feel wil geven.

WordPress: een ideale keuze om je blog mee te beheren

Als je beslist hebt om een blog te beginnen moet je ook nog bekijken met welke software je die blog gaat beheren, dat heet een CMS (Content Management System). De meeste blogs gebruiken hiervoor het gratis WordPress, en met goede redenen. WordPress wordt door zowat 30% van alle websites wereldwijd gebruikt. Omdat het zoveel gebruikers heeft is er ook ontzettend veel documentatie over WordPress te vinden.

Waarom zou je WordPress gebruiken?

 • het is gratis en zal dat altijd blijven
 • het wordt voortdurend geüpdatet en is dus relatief veilig
 • het is makkelijk om mee te werken
 • er zijn ontzettend veel gratis thema’s te vinden om de juiste look voor jouw website te vinden
 • er zijn ontzettend veel gratis plugins te vinden om extra functionaliteit aan je blog te geven
 • je vindt online massa’s tutorials om je te helpen als je een probleem hebt

Waar kan ik goede hosting vinden?

Naast een domeinnaam heb je ook hosting nodig, tenzij je een gratis domeinnaam zou nemen. Een domeinnaam kost je maar 12 euro per jaar dus eigenlijk is er nooit een reden om voor gratis domeinnamen te gaan. Het goede nieuws is dat je hostingbedrijf tegelijk ook je domeinnaam kan aanvragen dus je moet niet op 2 plaatsen gaan zoeken. Een ander iets om bij uit te kijken bij een goed hostingbedrijf is of je WordPress kan installeren in 1 klik. Ook SSL certificaten zouden moeten inbegrepen zijn in je hostingpakket.

Voor een goede Nederlandstalige hosting raden wij Hostinger.nl aan. Je krijgt via deze link korting op je maandelijks te betalen hosting bedrag. Wij raden hun Premium Hosting pakket aan waar je meerdere websites kan gaan plaatsen. Je krijgt één gratis domeinnaam en gratis SSL.

Als een Engelstalige hosting provider voor jou geen probleem is raden wij SiteGround aan. SiteGround biedt uitstekende hosting en wordt door WordPress zelf aangeraden. Ze zijn iets duurder dan Hostinger.nl maar daar staat tegenover dat je een snelle website zal hebben.

Zowel Hostinger.nl als SiteGround bieden een 1-klik installatie van WordPress aan dus het is makkelijk om WordPress geïnstalleerd te krijgen bij hen. Bij vragen of problemen met het geïnstalleerd krijgen van je hosting mag je ons altijd contacteren via het contactformulier op deze site.

Je eerste blogpost schrijven met WordPress

Nu je je nieuwe blog hebt zal je wel snel je eerste blogpost willen publiceren. Dat is in WordPress makkelijk te doen. Je logt in bij je WordPress blog en klik links op ‘Berichten’ en dan daaronder op ‘Nieuw Bericht’. Daarna geef je een titel op en begint met het schrijven van je tekst.

Heb je hierbij nog hulp nodig kijk dan naar ons artikel: Je eerste blogbericht schrijven met WordPress. Vergeet zeker niet om een categorie en eventueel tags toe te voegen bij je bericht. Als je klaar bent klik je op Publiceren rechts bovenaan. En nu is het wachten op bezoekers.

Hoe vaak moet ik bloggen?

De meeste bloggers zullen je vertellen dat je toch minimaal moet proberen om 1 à 2 keer te bloggen per week, maar het hangt ook af van de niche van je blog en de vraag hoe je aan bezoekers raakt. Als je wilt dat bezoekers terugkeren naar je blog is een hoge schrijffrequentie toch van belang, zeker in het begin als je je blog begint op te bouwen. Google zal je blog maar beginnen tonen als er voldoende artikels op staan. Je hebt best ook een aantal blogposts met langere inhoud. Die langere blogposts heten dan je cornerstone content. Idealiter zijn dat de belangrijkste artikels op je blog die de meeste bezoekers kunnen verleiden.

Promotie maken voor je blog

Als je bezoekers wilt hebben voor je blog zal je ook aan promotie van je blog moeten doen. Als je begint met bloggen zal je vast reclame maken bij familie en vrienden maar daar raak je maar zover mee. Een idee is om promotie te maken op social media. Je kan overwegen om aanvullend bij je blog een Facebook pagina te maken waar je nieuwe artikels kan plaatsen.

Een van de belangrijkste dingen die je kan (en moet) is linken krijgen op andere website of blogs. Een link op een andere website geldt als een stem van die website voor je blog voor Google. Ook hier kan je weer in eerste instantie beroep doen op familie of vrienden die al een website hebben. Je kan vast nog andere manieren bedenken maar op een bepaald ogenblik heb je geen ideeën meer en zit je vast. Wat kan je dan nog doen?

Een idee is om gastblogs te publiceren op andere blogs. Als je wat zoekt op Google vind je vast blogs in je niche die gastblogs toestaan. Maar er zijn nog andere manieren. Sommige websites laten bijvoorbeeld toe om gratis een artikel met links te plaatsen. Je kan daar ook voor betalen maar dat raden wij niet aan. De Google voorwaarden verbieden dit ook.

Een van de belangrijkste dingen die je kan doen is in je blog te linken naar andere blogs. Dat is goed voor je netwerk maar kan je ook zelf nieuwe links opleveren.

Vergeet bij dit alles niet dat het merendeel van je bezoekers via Google zal komen, dit heet organisch verkeer. Probeer je blog goed te doen scoren in Google door je SEO op een goede manier aan te pakken. Zorg voor goede titels met keywords, gebruik afbeeldingen met alt tags en verdeel je blogs onder in gepaste categorieën.

Hoe kan ik geld verdienen met bloggen?

Er zijn veel manieren om geld te verdienen met je blog. Een van de beste manieren om dit te doen is via affiliate marketing. Bij affiliate marketing promoot je diensten en producten op je blog in ruil voor een commissie, meestal een percentage van het totale verkoopbedrag. Het bedrijf dat je promoot heet de adverteerder, jij zelf bent de publisher. Het mooie aan affiliate marketing is dat dit naadloos kan aansluiten bij de inhoud van je blogpost en dat het dus niet overkomt als reclame. Je kan het zelfs als aanvullend op je content beschouwen. Als je een bespreking doet van een product op je blog, is het logisch dat je de bezoekers van je blog de mogelijkheid biedt om dat product te kopen.

Een van de beste en populairste affiliate programma’s in Nederland en België is het partnerprogramma van bol.com. Maar er zijn er nog veel andere. Je kan je aansluiten bij verschillende affiliate netwerken. Je kan dan direct kiezen uit honderden affiliate programma’s waarbij je kan aansluiten met je blog. Als je veel bezoekers hebt op je blog kan je zelfs een fulltime inkomen halen met affiliate marketing, maar ook een beginnende blog kan al snel honderden euro’s verdienen als je het goed aanpakt.

Een andere manier om geld te verdienen met je blog is met advertenties van Google Adsense. Reclame moet je zien als een aanvullende bron van inkomsten. Het is best niet de hoofdmanier van je blog om geld te verdienen. Daarvoor is affiliate marketing een veel betere, en lucratievere manier.

Kijk hier voor meer Manieren om geld te verdienen met bloggen.

Veel gestelde vragen over bloggen

Welke software gebruik ik best voor mijn blog?
Wij raden aan om WordPress te gebruiken om je blog te beheren. het is gratis en biedt enorm veel mogelijkheden.

Hoe vaak moet ik bloggen?
Je kan best minimaal 1 a 2 keer per week bloggen. Zeker als je begint met je blog.

Hoe lang moet een blogpost zijn?
Een minimum is toch 500 woorden maar voor inhoud die goed scoort bij Google schrijf je best (veel) langere artikelen. Hoe belangrijker de blogpost voor je website, hoe langer het artikel.

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *