Promotiemateriaal maken in het bol.com partnerprogramma

Productlinks en banners in het bol.com partnerprogramma

Het partnerprogramma van bol.com laat toe om tekstlinken, productlinken en banners te gaan gebruiken als affiliate promotiemateriaal. We leggen in deze blogpost kort uit hoe je deze kan aanmaken. Hiervoor moet je eerst een account hebben en minstens één goedgekeurde website. Heb je deze nog niet of wil je meer uitleg over het bol.com partnerprogramma kijk dan eerst bij volgende blogpost: beginnen met het bol.com partnerprogramma.

Bol.com laat je erg makkelijk toe om affiliate materiaal aan te maken. Daarbij kan je telkens de juiste website meegeven in de link waardoor je later in de rapportage kan zien welke inkomsten van welke website of blog komen. Voor mensen die een WordPress website hebben: het is al enige tijd niet meer nodig om de bol.com plugin te installeren. De tekst- en productlinken werken nu ook in een WordPress site zonder plugin.

Een gewone affiliate tekstlink aanmaken

Tekstlinken kunnen erg effectief zijn in het halen van affiliate inkomsten. Een tekstlink ziet er minder als reclame uit dan een link met foto. Bovendien kan je tekstlinken eender waar in je tekst opnemen, ze moeten niet per se onderaan je tekst komen. Het is daarbij mogelijk om naar eender welke pagina van de bol.com site door te linken. Zo kun je bijvoorbeeld linken naar een pagina met zoekresultaten, een overzichtspagina of een auteur- of merkpagina. Het is dus zeker niet zo dat je enkel naar een productpagina kan linken.

Een tekstlink maak je op de volgende manier aan:

1. Log in op je account via https://partner.bol.com/account/start via de blauwe knop Inloggen in het blauwe vak Bestaande partner. Daarna geef je je e-mailadres en paswoord in en klik je nogmaals op de knop Inloggen.

Inloggen bij het bol.com affiliate programma

Inloggen bij het bol.com affiliate programma.

2. Klik op Promotiemateriaal in de blauwe menubalk bovenaan.

Menubalk bol.com affiliate programma

Menubalk bol.com affiliate programma.

3. Klik op de knop Product/Tekst Links onderaan het linkse witte vak. Boven die knop krijg je al een idee hoe een productlink met foto er kan uitzien.

Promotiemateriaal in het bol.com partnerprogramma

Promotiemateriaal in het bol.com partnerprogramma.

4. Klik op de blauwe Activeer knop links op het volgende scherm. Hiermee activeer je de bol.com Sidebar die je op de website van bol.com zelf kan gaan gebruiken om je tekst en productlinks aan te maken.

De bol.com Sidebar activeren

De bol.com Sidebar activeren.

5. Nadat de Sidebar is geactiveerd surf je naar de website van bol.com.

6. Surf naar een pagina op de website van bol.com waarnaar je een affliate tekstlink wil maken. Dit kan bijna elke pagina op de website zijn. In ons voorbeeld surfen wij naar de pagina van de Nederlandstalige fantasyboeken op de link https://www.bol.com/nl/nl/l/nederlandstalige-fantasy-sciencefiction/2510/8293/?rating=all. Als alles goed werkt en de Sidebar geactiveerd is zie je nu op deze pagina uiterst rechts een kleine balk met 5 knoppen zoals in de afbeelding hieronder.

De bol.com Sidebar

De bol.com Sidebar.

7. Klik op de bovenste knop van de Sidebar. Als je met de muis over die knop gaat zie je verschijnen ‘Maak een product- of tekstlink aan’. Daarna krijg je volgende pop-up bovenop je pagina te zien.

Een affliate tekstlink aanmaken met de bol.com Sidebar

Een affliate tekstlink aanmaken met de bol.com Sidebar.

8. Vul de volgende gegevens in die voor jou van toepassing zijn.

 • Kies voor Link of Link + tekst in het bovenste dropdown menu. Met de optie Link krijg je enkel de onderliggende link, met Link + tekst krijg de volledige HTML code voor je affiliate link.
 • Begeleidende tekst: deze optie krijg je enkel te zien als je voor Link + tekst hebt gekozen. In het tekstvak geef je de zichtbare tekst voor je link weer. In ons voorbeeld zou dit kunnen zijn ‘koop hier je Nederlandstalige fantasyboeken op bol.com’.
 • Jouw site: kies in het dropdown menu de site waarvoor je de link wil maken als je meerder websites hebt binnen het bol.com partnerprogramma.
 • Naam: geef een naam op voor je link. Deze naam is meestal al ingevuld maar mag je aanpassen. Deze naam kan je later gebruiken om na te gaan via welke linken je inkomsten hebt gehad. De meeste mensen gebruiken deze naam eigenlijk niet. In ons voorbeeld zouden we kunnen ingeven ‘Nederlandstalige fantasyboeken’.
 • Rapportage kenmerk (optioneel). Hier kan je een bijkomend kenmerk ingeven voor je rapportage. Je kan bijvoorbeeld aan meerdere linken een zelfde naam geven hier en deze later in je rapportage gebruiken. Ook deze info gebruiken de meesten niet. Voor ons voorbeeld zouden wij hier bijvoorbeeld kunnen invullen ‘Fantasy promotielinken zomer 2021’ of zoiets.

9. Klik nu onderaan op de blauwe knop Genereer link. Op het volgende scherm krijg je in een tekstvak jouw link. Deze kan je kopiëren om te gaan plakken als affiliate link op je blog of website.

In ons voorbeeld kregen wij als resultaat voor de optie Link + tekst de volgende code:

<a href=”https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=44279&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fnl%2Fl%2Ffantasy-sciencefiction%2F2510%2F&name=Nederlandstalige%20fantasyboeken&subid=Fantasy%20promotielinken%20zomer%202021″>koop hier je Nederlandstalige fantasyboeken op bol</a>

Voor de optie Link kregen we:

https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=44279&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fnl%2Fl%2Ffantasy-sciencefiction%2F2510%2F&name=Nederlandstalige%20fantasyboeken&subid=Fantasy%20promotielinken%20zomer%202021

Merk op dat de code 44279 in de link de unieke code is voor jouw website bij bol.com. Bol.com gebruikt deze informatie om de verkoop van een product te kunnen linken aan de juiste affiliate partner.

Een productlink met afbeelding erbij aanmaken

Het voordeel van het maken van een productlink is dat de bezoeker van je website direct kan zien hoe het product eruitziet, welke sterrenquotering het heeft op de bol.com website en, het belangrijkste, wat de actuele prijs is van het artikel. Het nadeel van een productlink is dat het er meer uitziet als een reclamebanner. Mensen zijn er tegenwoordig op getraind om alles wat er uitziet als reclame te negeren. Je moet voor jezelf dus eerst duidelijk uitmaken welk soort van link in jouw geval het beste zou werken.

Voor het aanmaken van een productlink doorloop je eerst weer de bovenstaande eerste 7 stappen. Heb je in het bovenstaande voorbeeld al meegevolgd dan moet je deze niet meer doorlopen.

1. Ga naar een productpagina op de website van bol.com. In ons voorbeeld gaan we naar de pagina https://www.bol.com/nl/nl/p/hex/9200000059982992/. Dit is de productpagina voor de paperback versie van het boek HEX van Thomas Olde Heuvelt.

2. Klik op het bovenste icoontje van de Sidebar van bol.com uiterst rechts op je pagina. Voor een printscreen hiervan verwijs ik je naar de afbeelding onder puntje 6 hierboven.

3. We krijgen dan de volgende pop-up. Op de afbeelding hieronder zie je welke informatie ik voor de productlink naar het boek HEX heb ingevuld.

Een productlink aanmaken van bol.com

Een productlink aanmaken van bol.com.

We overlopen nog eens alle velden.

 • Type Link: hier kies je voor de optie ‘Link + producttitel + plaatje’.
 • Toon sterren: wil je de sterrenwaarding van het product zien ja dan nee.
 • Toon prijs: wil je de prijs al dan niet zien.
 • Toon levertijd: wil je de levertijd zien?
 • Toon knop: wil je de blauwe knop ‘Koop bij bol.com’ zien in je productlink?
 • Jouw site: kies de juiste site waarop de link gaar getoond worden.
 • Naam: geef een naam op voor je link.
 • Rapportage kenmerk (Optioneel): geef eventueel een bijkomend kenmerk mee dat je in je rapportage later kan gebruiken.

Klik nu op de blauwe knop Genereer link. Op het volgende scherm krijg je een voorbeeld te zien van hoe je productlink er gaat uitzien met in een tekstvak de code voor die link die je in de HTML van je webpagina moet plakken.

In ons voorbeeld ziet die pagina er zo uit:

Een productlink in het bol.com partnerprogramma

Een productlink in het bol.com partnerprogramma.

De volledige productlink is erg lang en bevat javascript. In ons voorbeeld krijgen we volgende link die in de HTML van je pagina moet ingeplakt worden:

<script type=”text/javascript”>var bol_sitebar_v2={“id”:”bol_1626976278270″, “baseUrl”:”partner.bol.com”,”productId”:”9200000009984578″,”familyId”:”9200000009984578″,”siteId”:”44279″,”target”:true,”rating”:true,”price”:true,”deliveryDescription”:true,”button”:true,”linkName”:”HEX%2C%20Thomas%20Olde%20Heuvelt”,”linkSubId”:”Zomerpromotie%202021%20boeken”};</script><script type=”text/javascript” src=”https://partner.bol.com/promotion/static/js/partnerProductlinkV2.js” id=”bol_1626976278270″></script>

De banners van bol.com gebruiken

Banners werken minder goed dan tekstlinken of productlinken. Ze zien er net uit als de bol.com reclamebanners die je tijdens het surfen kan tegenkomen. Toch kan je ervoor kiezen banners te gaan gebruiken op bepaalde plaatsen in je website of blog. Als een bezoeker van je site op zo’n banner klikt dan geldt net als bij tekst- of productlinks dat je op alles wat die bezoeker koopt op de bol.com site tot maximaal 7 dagen na de klik een commissie krijgt.

Banners aanmaken gaat op volgende manier in zijn werk:

1. Surf naar https://partner.bol.com/account/start en log in als bestaande partner.

2. Klik op de knop Promotiemateriaal in de menubalk bovenaan.

3. Klik nu op de knop Banners rechts onderaan je scherm.

Banners aanmaken in het bol.com partnerprogramma

Banners aanmaken in het bol.com partnerprogramma.

4. Kies een categorie uit en klik op Selecteer onder die categorie. Voor ons voorbeeld klikken wij op ‘Mode’.

5. Kies een afmeting uit voor je banner die van toepassing is op jouw website. In ons voorbeeld klikken wij op de afmeting ‘Formaat: 728X90’.

Afmetingen van de banner kiezen

Afmetingen van de banner kiezen.

6. Kies in het volgende scherm de juiste site in het dropdown menu en geef eventueel een SubId op. Als je dit gedaan hebt klik je op de knop Genereer HTML.

Genereer de HTML van je banner

Genereer de HTML van je banner.

7. Er verschijnt nu een extra tekstvak met daarin de HML-code voor je banner. In ons voorbeeld geeft dat volgende code.

<a href=”https://partner.bol.com/click/click?p=1&amp;t=url&amp;s=44279&amp;url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fl%2Fdamesmode%2FN%2F46673%2F&amp;f=BAN&amp;name=Mode&amp;subid=1234″ target=”_blank”><img src=”https://www.bol.com/nl/upload/partnerprogramma/30713-mode_pp-728×90.jpg” width=”728″ height=”90″ alt=”Mode” /></a><img src=”https://partner.bol.com/click/impression?p=1&amp;s=44279&amp;t=url&amp;f=BAN&amp;name=Mode&amp;subid=1234″ width=”1″ height=”1″ alt=”Mode”/>

Alds ik deze code in de HTML plak van deze pagina krijg je volgende banner te zien:

ModeMode

Merk op dat deze banner klikbaar is en naar een pagina op de website van bol.com leidt. Als je op deze banner klikt en binnen de 7 dagen iets op de website van bol.com koopt zou ik hiervoor nu een commissie krijgen. Merk op dat ik niet vraag dit te doen. Dit gaat in tegen de regels van bol.com. Je mag in de tekst van je webiste of blog niet aan een bezoeker vragen om op een link of banner te klikken.

Ziezo. In deze vrij lange post heb ik uitgelegd op welke manier je binnen het partnerprogramma van bol.com promotiemateriaal kan aanmaken. Heb je vragen of opmerkingen laat dan zeker een reactie na.

Wil je meer info over het partnerprogramma van bol.com zelf klik dan op Beginnen met het bol.com partnerprogramma.

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *