Hoe te vinden welk thema een WordPress site gebruikt?

Hoe te vinden welk WordPress-thema een site gebruikt

WordPress heeft een behoorlijk robuust ecosysteem en is een van de meest populaire opties voor het bouwen van websites. Een aspect waar het vooral opvalt, is de verscheidenheid aan thema’s die beschikbaar zijn voor gebruik. Of je nu een beginner of een expert bent als het gaat om dit platform, het kan zijn dat je af en toe wilt weten welk thema een andere site gebruikt.

Ongeacht de reden waarom u wilt controleren welk thema een WordPress-site gebruikt, er zijn veel tools die u kunnen helpen. Deze omvatten verschillende online softwaredetectoren en browserextensies. Gelukkig zijn ze allemaal relatief eenvoudig te gebruiken.

In dit artikel bespreken we waarom je misschien wilt weten welk thema een WordPress-site gebruikt. Vervolgens bekijken we drie manieren om ze te identificeren. Laten we beginnen!

Waarom u misschien wilt weten welk thema een website gebruikt?

Zoals u wellicht weet, wordt er veel nagedacht over het bouwen van een effectieve en visueel aantrekkelijke site. Een van de belangrijkste keuzes die u meteen aan het begin wilt maken, is welk thema u wilt gebruiken.

Keuzescherm nieuw thema in WordPress

Keuzescherm nieuw thema in WordPress.

Met WordPress-thema’s kunt u doorgaans uw webpagina’s en afzonderlijke componenten, zoals voetteksten en widgets, opmaken. Uiteindelijk zal je thema bepalen hoe bruikbaar en uitbreidbaar je site zal zijn. Hoewel je verwend zult worden met grote keuzemogelijkheid, kan het lastig zijn om de duizenden opties te verkleinen tot het perfecte ontwerp.

Over het algemeen kan het wijzigen van uw thema zodra uw site live is, negatieve gevolgen hebben, zoals verlies van merkherkenning of kapotte inhoud. Mogelijk moet u zelfs een volledig ‘rebrandingproces’ ondergaan. Neem daarom vanaf het begin de tijd om het juiste thema te kiezen.

Als je een ontwerp hebt gevonden dat je wilt nabootsen – of het nu voor een site van een klant of voor jezelf is – dan is het slim om het thema erachter te identificeren, zodat je het kunt repliceren. Er zijn natuurlijk nog andere redenen waarom u misschien wilt weten welk thema een website gebruikt. U wilt bijvoorbeeld een site opnieuw maken om uw ontwerp- en ontwikkelingsvaardigheden te oefenen.

Identificeren welk thema een website gebruikt (3 eenvoudige manieren)

Zoals we eerder vermeldden, zijn er veel tools beschikbaar om te controleren welk thema een WordPress-site gebruikt. We zullen drie manieren bekijken die het betrokken algemene proces illustreren en specifieke kenmerken van elk benadrukken.

1. Identificeer het thema met behulp van een online detector

Een van de gemakkelijkste manieren om te bepalen welk thema een site gebruikt, is door een online tool te gebruiken, zoals WP Theme Detector (WPTD):

WP Theme Detector website

WP Theme Detector website.

Je hoeft alleen maar de URL van de site in te voeren en op ‘Experience the magic of WPTD’ te klikken om te beginnen. Een opvallend kenmerk van WPTD is dat het zowel parent als child thema’s kan detecteren:

Zoeken naar het thema dat internetvogel.com gebruikt

Zoeken naar het thema dat internetvogel.com gebruikt.

Hoewel we thema’s bespreken, moet u er rekening mee houden dat u met WPTD ook kunt controleren welke plug-ins een site gebruikt.

Een andere handige online tool die kan helpen bij het identificeren van thema’s is Sartori Studio’s WordPress Theme Detector (WTD):

Sartori Studio's WordPress Theme Detector

Sartori Studio’s WordPress Theme Detector.

Net als bij WPTD, voert u eenvoudig de relevante URL in om de benodigde details te bekijken. Deze omvatten de themanaam, auteur, beschrijving en zelfs een link naar de officiële startpagina. WTD kan uw thema correct herkennen, zelfs als de website ‘minnified’code gebruikt (waardoor identificatiegegevens kunnen worden verwijderd):

Details van het Neve theme van Internetvogel

Details van het Neve theme van Internetvogel.

WTD werkt zijn database regelmatig bij, zodat u ook relatief nieuwe thema’s kunt detecteren. Als er problemen zijn om er een te identificeren – wat het gevolg kan zijn van maatwerk of als de site geen WordPress gebruikt – ziet u een foutmelding waarin dit wordt uitgelegd.

Het is vermeldenswaard dat als een thema is gewijzigd, sommige tools het origineel niet kunnen detecteren. Omdat ze echter allemaal een andere database gebruiken, wilt u misschien meerdere themadetectoren proberen om de meest grondige resultaten te krijgen.

2. Vind de naam van het thema handmatig

U kunt het thema van een website ook achterhalen door er handmatig naar te zoeken. Hiervoor moet u meestal de broncode van de site bekijken. De stappen variëren enigszins, afhankelijk van de browser die u gebruikt, dus het kan zijn dat u de exacte instructies voor uw voorkeursplatform moet opzoeken.

Open om te beginnen de betreffende website in uw browser. In het volgend voorbeeld bekijken we de broncode van detop10lijstjes.com. Klik vervolgens met de rechtermuisknop op de pagina en selecteer ‘Paginabron weergeven’:

De paginabron van een website bekijken

De paginabron van een website bekijken.

Dit zou een nieuw venster moeten openen met de code van de site:

De broncode van detop10lijstjes.com

De broncode van detop10lijstjes.com.

Waar u naar op zoek bent, is het belangrijkste CSS-bestand dat is gekoppeld in de pagina header (<head>…</head>. Het zou style.css moeten heten en zal zich in een map met de naam wp-content > themes bevinden. Druk Ctrl+F om de zoekfunctie te openen en zoek naar style.css of wp-content/themes.

Zoeken naar style.css

Zoeken naar style.css.

Zodra je het juiste bestand hebt gevonden, klik je op de link om het in een nieuw tabblad te openen:

Code van het style.css bestand van detop10lijstjes.com

Code van het style.css bestand van detop10lijstjes.com.

Merk op dat de themadetails bovenaan het bestand staan, inclusief de naam, auteur, versie, beschrijvende tags en meer. We zien hier dat het gebruikte thema dus Futurio is.

3. Controleer het thema met een browserextensie

Naast het gebruik van online tools en handmatige controle, zijn er ook browserextensies zoals WordPress Theme Detector en Plugins Detector (WTDPD) die u kunt gebruiken om het actieve thema op een WordPress-site te identificeren.

Dit is een solide oplossing als u Google Chrome als uw favoriete browser gebruikt:

Een extensie in Chrome gebruiken

Een extensie in Chrome gebruiken.

Nadat u WTDPD met succes aan Chrome heeft toegevoegd, hoeft u alleen maar op een knop in uw werkbalk te klikken om deze te gebruiken:

Thema info met de browser extensie in Chrome

Thema info met de browser extensie in Chrome.

WTDPD kan u de themanaam, versie en meer laten zien. Nogmaals, net als bij de online themadetectoren die we hierboven noemden, kan deze extensie je ook laten zien welke plug-ins een site gebruikt.

Het gebruik van WTDPD is misschien wel de handigste methode om het thema te identificeren dat een site gebruikt, omdat u uw huidige tabblad niet hoeft te verlaten.

Voor vragen en opmerkingen kan u een reactie achterlaten onder deze blogpost.

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *