Hoe je je WordPress site in onderhoudsmodus kan zetten

Hoe je je WordPress site in onderhoudsmodus kan zetten

Wilt u uw WordPress-site in onderhoudsmodus zetten?

In de onderhoudsmodus kunt u tijdens het onderhoud van de website een gebruiksvriendelijke melding aan uw bezoekers weergeven in plaats van een defecte site.

Het stelt u ook in staat om alle onderhoudstaken veilig uit te voeren en ervoor te zorgen dat mensen die toegang tot de website nodig hebben, nog steeds toegang hebben.

In dit artikel laten we u zien hoe u uw WordPress-site eenvoudig in onderhoudsmodus kunt zetten. We laten u ook zien hoe u uw onderhoudsmoduspagina aangenamer, nuttiger en gebruiksvriendelijker kunt maken.

Waarom en wanneer je WordPress in de onderhoudsmodus zetten?

Normaal gesproken kunt u werken aan het aanpassen van uw WordPress-website zonder deze in de onderhoudsmodus te hoeven zetten. U kunt kleine aanpassingen uitvoeren, nieuwe inhoud publiceren en thema’s en plug-ins bijwerken zonder enige downtime.

Soms moet u echter voor een langere periode aan uw website werken, bijvoorbeeld wanneer u handmatig een nieuw thema instelt of een nieuwe plugin configureert die het gedrag van uw website verandert. Gedurende deze tijd kan uw website voor uw gebruikers defect lijken.

Als uw website veel verkeer heeft, wilt u niet dat uw gebruikers een kapotte website zien, omdat dit een slechte gebruikerservaring creëert en hen een slechte indruk van uw merk geeft.

Een gebruikelijke manier om met deze situatie om te gaan, is door een staging-website op te zetten. Hierdoor kunt u onder een testomgeving aan uw website werken en de wijzigingen doorvoeren naar uw live website als u klaar bent. U moet nog steeds de onderhoudsmodus instellen, maar dit zal voor een zeer korte periode zijn.

Als u geen staging-site gebruikt, moet u uw website zeker in de onderhoudsmodus zetten omdat u wijzigingen aanbrengt op de live website. Hiermee kunt u het probleem met de slechte gebruikerservaring verhelpen.

Door uw WordPress-site in de onderhoudsmodus te zetten, kunt u een gebruiksvriendelijke melding, alternatieve links om te bezoeken en een tijdschema voor wanneer het onderhoud wordt uitgevoerd, weergeven.

Dat gezegd hebbende, laten we eens kijken hoe u uw WordPress-site gemakkelijk in de onderhoudsmodus kunt zetten.

We laten u verschillende plugins zien waarmee u uw WordPress website in onderhoudsmodus kan zetten.

1. Onderhoudsmodus instellen met behulp van de WP Maintenance Mode Plugin

Deze methode maakt gebruik van de populaire plug-in WP Maintenance Mode. Hiermee kunt u snel een eenvoudige onderhoudsmodus instellen.

Het eerste dat u hoeft te doen, is de plug-in WP Maintenance Mode installeren en activeren. Raadpleeg voor meer informatie onze stapsgewijze handleiding voor het installeren van een WordPress plugin.

Ga na activering naar Instellingen > WP Maintenance Mode om de plugin-instellingen te configureren.

De instellingen voor WP Maintenance Mode

De instellingen voor WP Maintenance Mode.

Het instellingenscherm van de plug-in is verdeeld in vijf tabbladen. Standaard ziet u het tabblad Algemeen.

De eerste optie onder Algemeen is Status, die standaard is ingesteld op Gedeactiveerd. Om uw WordPress-blog in de onderhoudsmodus te zetten, moet u deze op Geactiveerd zetten.

Als u wilt dat zoekmachines uw website kunnen zien terwijl deze zich in de onderhoudsmodus bevindt, moet u de optie ‘Sluipweg voor zoekmachinerobots’ instellen op Ja. Als je een gevestigde website hebt, raden we je aan deze op Ja te zetten.

Met de WP-onderhoudsmodus heeft u, de beheerder, volledige toegang tot uw website tijdens de onderhoudsmodus. Dit betekent dat u de werkende website kunt zien en kunt inloggen op uw WordPress-dashboard.

U kunt specificeren welke gebruikersrollen toegang moeten hebben tot de voor- en achterkant van de website terwijl deze zich in de onderhoudsmodus bevindt. Standaard is deze ingesteld op Alleen beheerder.

Andere opties op de pagina spreken voor zich. Als u tevreden bent met de instellingen, moet u op de knop Instellingen opslaan klikken om uw wijzigingen op te slaan.

Uw eigen welkomstpagina maken voor de onderhoudsmodus

Met de WP Maintenance Mode plugin kunt u prachtige bestemmingspagina’s maken om weer te geven tijdens de onderhoudsmodus. Om uw splash-pagina te maken, klikt u eenvoudig op het tabblad Ontwerp op de instellingenpagina van de plug-in.

Het ontwerp van uw welkomstpagina aanpassen

Het ontwerp van uw welkomstpagina aanpassen.

Eerst moet u een titel, kop en inhoud opgeven om op uw onderhoudspagina weer te geven. Als u een ‘Coming Soon’ pagina maakt, kunt u de inhoud dienovereenkomstig wijzigen.

Vervolgens moet u de tekst kleur en het achtergrondtype selecteren. U kunt kiezen uit de achtergrondkleur, een vooraf gedefinieerde afbeelding kiezen of uw eigen achtergrondafbeelding uploaden.

Als u klaar bent met de instellingen, vergeet dan niet op de knop Instellingen Opslaan opslaan te klikken om uw instellingen op te slaan.

Aftellen en aanmelden voor nieuwsbrief toevoegen aan de WordPress-onderhoudspagina

Als u WordPress in de binnenkort online-modus zet of gebruikers gewoon wilt laten weten wanneer uw site terug online, dan kunt u een countdown-timermodule gebruiken die bij de plug-in wordt geleverd.

U kunt het instellen door naar het tabblad Modules op de instellingenpagina van de plug-in te gaan. Hier kunt u een startdatum selecteren en de resterende tijd invoeren.

Een timer instellen in onderhoudsmodus

Een timer instellen in onderhoudsmodus.

U kunt gebruikers ook toestaan ​​zich te abonneren en een melding te ontvangen wanneer uw website weer online is. Deze gebruikers worden via de plug-in op de hoogte gebracht en worden niet ingeschreven op uw e-mailmarketinglijst.

Vervolgens kunt u ook links naar uw sociale-mediaprofielen toevoegen op de binnenkort beschikbare modus of onderhoudsmoduspagina. Voer eenvoudig de URL’s van uw sociale media-profiel in en de plug-in zal automatisch de sociale knoppen weergeven.

Sociale netwerken weergeven

Sociale netwerken weergeven.

Optioneel kunt u ook Google Analytics inschakelen en uw tracking-ID toevoegen in de plug-in-instellingen.

Vergeet niet op de knop Instellingen opslaan te klikken om uw wijzigingen op te slaan.

Met de WP-onderhoudsmodus kunt u ook een voorgeprogrammeerde livechat-bot instellen die een interactieve conversatie-helpbox bevat. U kunt deze functie gebruiken om gebruikers beleefd te vragen of ze zich willen abonneren.

De chatbot van WP Maintenance Mode

De chatbot van WP Maintenance Mode.

Als u de bot inschakelt, verbergt deze de inhoud van de onderhoudsmodus die u had ingesteld op de pagina Algemene instellingen. Zo ziet de chatbot eruit op uw website. Merk op dat de chatbot er beter uitziet als je een avatar uploadt.

Het uitzicht van de chatbot

Het uitzicht van de chatbot.

2. Je site in onderhoudsmodus zetten met de Maintenance plugin

De Maintenance plugin is eenvoudiger in gebruik dan WM Maintenance Mode maar hij kan ook gebruikt worden om je website of blog snel in onderhoudsmodus te plaatsen.

Eerst moet je de plugin installeren. Merk op dat je moet zoeken naar ‘Maintenance’ in het zoekvak, ook al heet de plugin ‘Onderhoud’ in het Nederlands. Als je nog niet goed weet hoe je een plugin installeert kijk dan eens naar onze handleiding Hoe installeer je een plugin in WordPress?.

Na het activeren ga je naar de instellingenpagina van de plugin door in de WordPress menubalk te klikken op ‘Maintenance’. Je komt dan terecht op één lange settingspagina.

De instellingen pagina van de plugin Maintenance

De instellingen pagina van de plugin Maintenance.

Zoals je kan zien heb je een grote rode knop bovenaan die op Off staat. Hier activeer je de onderhoudsmodus. Merk op dat je eerst nog op de blauwe knop Save Changes moet klikken om de onderhoudsmodus ook effectief in te stellen.

Je kan bij de eerste instellingen op de afbeelding hierboven een paginatitel, kop, beschrijving en footer tekst ingeven. Scroll je verder naar beneden dan heb je de volgende opties: een logo uploaden, een achtergrond afbeelding uploaden, een achtergrondkleur instellen, lettertypes kiezen en nog meer. Belangrijk is de onderste optie ‘Enable Frontend Login’. Laat die actief staan om op je site te kunnen inloggen. Vergeet niet te klikken op Save Changes.

Je onderhoudsmodus pagina kan er dan als volgt uitzien:

Onderhoudsmodus voorbeeld van de Maintenance plugin

Onderhoudsmodus voorbeeld van de Maintenance plugin.

Zoals je merkt is deze plugin veel eenvoudiger en heeft hij minder mogelijkheden dan WP Maintenance Mode maar voor een snelle manier om je site in onderhoudsmodus te plaatsen komt hij zeker in aanmerking.

Zo, hopelijk heeft dit artikel geholpen en weet je nu hoe je je website in onderhoudsmodus moet zetten. We zullen in de toekomst hier nog andere plugins bespreken om je website in onderhoudsmodus te zetten. Laat in de reacties zeker weten welke plugin jij gebruikt.

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *