Hoe installeer je een plugin in WordPress

Hoe een plugin installeren in WordPress

Plugins zijn kleine software pakketjes die de functionaliteiten en mogelijkheden van WordPress uitbreiden. Er zijn duizenden plugins beschikbaar dus voor een beginner is het vaak een moeilijke keuze om te weten welke plugins te gebruiken. Daarnaast moet je natuurlijk weten hoe dit moet. Daarom deze beginners tutorial die uitlegt hoe je op twee verschillende manieren een plugin kan installeren.

Nog enkele opmerkingen over plugins:

  • Veel gratis plugins van WordPress.org hebben een betaalde versie met meer mogelijkheden
  • Op wordpress.org/plugins/ vind je meer dan 50.000 plugins
  • Zogenaamde ‘third party plugins’ zijn plugins die worden aangeboden via de website van de maker. Deze zijn vaak betalend al hebben ze soms ook een gratis versie met verminderde functionaliteit
  • Een plugin zal vaak extra menu items plaatsen in je WordPress menu

1. Een plugin installeren van WordPress.org via ‘Nieuwe plugin’.

Op WordPress.org kan je plugins gaan bekijken maar je kan deze gaan installeren direct via je beheerderspagina in WordPress. In ons voorbeeld gaan we LiteSpeed Cache instelleren. Dit is een plugin die je WordPress site versnelt door gecachte versies van pagina’s en posts aan te bieden.

1. Login in je WordPress installatie.

2. Klik op Plugins in de linker menubalk. Dan krijg je de overzichtspagina van je geïnstalleerde plugins te zien. Klik daarna bovenaan op ‘Nieuwe plugin’.

Nieuwe plugin in WordPress

Nieuwe plugin in WordPress.

3. Je krijgt dan onderstaand scherm te zien. Merk op dat je dan al plugins te zien krijgt. Dit zijn de ‘Uitgelichte’ plugins. Je kan ook kijken onder ‘Populairste’ of ‘Aanbevolen’ naar andere populaire plugins.

Plugins bekijken in WordPress

Plugins bekijken in WordPress.

4. In het zoekveld voor plugins typen we nu ‘Litespeed’ in. Als je het volledige woord hebt ingetypt krijg je onderstaand scherm te zien. In dat scherm zie je de plugin Litespeed Cache. Klik daar op de Nu Installeren knop.

Een plugin installeren in WordPress

Een plugin installeren in WordPress.

5. Klik nu op de blauwe Activate knop die verschijnt in de plaat van de Nu Installeren knop.  Daarna ga je weer naar het overzichtsscherm van de plugins die je geïnstalleerd hebt op je WordPress.

6. Een laatste ding dat we nu nog gaan doen is Auto-upadtes activeren. Scroll in je scherm tot je de plugin ziet staan.en klik rechts in het scherm op Auto-updates inschakelen. Dit zorgt ervoor dat de plugin automatisch up to date blijft.

Auto-updates inschakelen bij een plugin

Auto-updates inschakelen bij een plugin.

Ziezo. De nieuwe plugin is nu geïnstalleerd en klaar voor het gebruik.

2. Een plugin uploaden als .zip bestand naar je WordPress website

Een plugin uploaden via je WordPress dashboard is een tweede manier om een plugin te installeren. Dit zal je bijvoorbeeld moeten doen als je een plugin koopt op de website van een handelaar. Deze plugin is dan niet beschikbaar via de WordPress.org website en kan je dus niet installeren via de eerste methode.  Voor ons voorbeeld installeren we de Elementor Website Builder plugin die we als zip-bestand downloaden van de WordPress.org website.

1. Surf naar de website die de plugin aanbiedt en download het .zip bestand. In ons voor beeld surfen we naar de pagina https://wordpress.org/plugins/elementor/ en klikken daarna op de Download knop. Het .zip bestand wordt dan gedownload naar de map van op computer waar je downloads worden bewaard.

Download het .zip bestand van een plugin

Download het .zip bestand van een plugin.

2. Login in je WordPress website.

3. Klik op Plugins in de linker menubalk. Dan krijg je de overzichtspagina van je geïnstalleerde plugins te zien. Klik daarna bovenaan op ‘Nieuwe plugin’.

Nieuwe plugin in WordPress

Nieuwe plugin in WordPress.

4. In het volgende scherm klik je bovenaan op Plugin uploaden.

Een plugin uploaden in WordPress

Een plugin uploaden in WordPress.

5. Daarna klik je op Bestand kiezen en selecteer je het gedownloade zip-bestand van je plugin. In Windows open je dit in de Verkenner, op Mac in de Finder.

6. Klik nu op de knop Nu installeren.

Het .zip bestand van de plugin installeren

Het .zip bestand van de plugin installeren.

7. Je komt dan op het volgende scherm waar je de plugin kan activeren door te klikken op de blauwe knop Plugin activeren.

Een plugin activeren in WordPress

Een plugin activeren in WordPress.

8. Je komt nu terecht op het overzichtscherm van je geïnstalleerde plugins. Je kan nu weer auto-updates gaan activeren zoals hierboven is uitgelegd.

3. Een derde manier om een plugin te installeren: via FTP

Er is nog een derde manier om een plugin te installeren, namelijk via het uploaden van het .zip bestand via FTP naar je WordPress installatie. Deze manier zullen de meeste mensen nooit gebruiken dus we nemen die manier niet op. Als er toch een vraag is om dit uit te leggen kan je via de raecties dit aanvragen.

Waarop moet je letten als je een nieuwe plugin installeert?

  • Hoeveel sterren heeft de plugin? Een plugin met maar 2 of 3 sterren is waarschijnlijk minder goed
  • Door hoeveel WordPress sites is de plugin geïnstalleerd? Hoe hoger dit aantal hoe populairder en waarschijnlijk beter de plugin is.
  • Is de plugin compatibel met mijn versie van WordPress? De plugin moet op zijn minst compatibel zijn met een vrij recente versie van WordPress.
  • Heb ik al geen gelijkaardige plugin geïnstalleerd? Het is geen goed idee twee plugins te installeren die hetzelfde doen. Dit kan conflicten veroorzaken en je website breken.
  • Heeft de plugin een goede documentatie? Kijk op WordPress.org of de website van de maker van de plugin of dit het geval is.
Delen:
Tags:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *