Hoe een nieuwe blogpost te schrijven in WordPress (en alle mogelijkheden te gebruiken)

Hoe een nieuwe blogpost schrijven in WordPress

Probeer je een nieuw bericht te maken in WordPress? Wil je meer te weten komen over alle WordPress functies die je op je scherm ziet?

Hoewel sommigen misschien denken dat het toevoegen van een nieuw WordPress-bericht vrij vanzelfsprekend is, vinden veel beginners de interface een beetje overweldigend.

Om nog maar te zwijgen, soms zijn zelfs de meer slimme gebruikers verrast om de verborgen juweeltjes op het postbewerkingsscherm te vinden.

In deze beginnershandleiding zullen we u loodsen door alle functies van het scherm Nieuw bericht toevoegen en hoe u deze kunt gebruiken om betere inhoud te creëren.

Om te beginnen moet je een nieuw bericht aanmaken. Dit doet u door links te klikken op ‘Berichten’ en daarna op ‘Nieuw bericht’.

We hebben deze gids in drie secties verdeeld om u te helpen gemakkelijk te vinden wat u zoekt:

  • Een nieuw bericht maken in WordPress met de standaardeditor (aanbevolen)
  • Een nieuw bericht maken in WordPress met de klassieke editor
  • Bonustips voor het maken van betere blogposts

Klaar, laten we beginnen.

Een nieuw bericht maken in WordPress met de standaardeditor

In december 2018 introduceerde WordPress een nieuwe, moderne, op blokken gebaseerde editor, ook wel bekend als Gutenberg. Het is schoon en eenvoudig, maar laat je niet misleiden door de looks.

Achter de overzichtelijke interface zijn er tal van krachtige functies die netjes zijn weggestopt. We zullen ze allemaal uitleggen en u helpen het ware potentieel ervan te ontsluiten.

Titel- en inhoudsblokken toevoegen

De WordPress-blokeditor wordt geleverd met een schone schrijfinterface. Bovenaan voer je de titel van je bericht in.

De titel ingeven van een nieuw bericht in de Gutenberg editor

De titel ingeven van een nieuw bericht in de Gutenberg editor.

Om inhoud toe te voegen, moet je een blok toevoegen. Er zijn meerdere knoppen voor het toevoegen van blokken op het scherm waarop u kunt klikken om een ​​blok te selecteren en toe te voegen. Die knoppen hebben de vorm van een plusteken.

Blokken toevoegen in de Gutenberg editor

Blokken toevoegen in de Gutenberg editor.

Als u geen muis wilt gebruiken om op de knop te klikken, kunt u een sneltoets gebruiken door / te typen om te zoeken en een blok toe te voegen. U kan bijvoorbeeld /image beginnen typen om een afbeelding in te voegen. Als u gewoon tekst begint te typen zal u een paragraaf toevoegen. Als de paragraaf klaar is klikt u gewoon op Enter om een nieuw blok te beginnen.

Alle inhoudselementen zijn verpakt in een blok. WordPress wordt geleverd met blokken voor alle veelvoorkomende inhoudsitems, waaronder alinea’s, kolommen, afbeeldingen, galerij, insluitingen, shortcodes, widgets en meer.

Sommige WordPress-plug-ins kunnen ook hun eigen blokken toevoegen om andere functies toe te voegen, zoals contactformulieren, SEO, enz (meer hierover verderop in het artikel).

Afbeeldingen, video’s en andere media toevoegen

U kunt afbeeldingen toevoegen door eenvoudig het afbeeldingsblok toe te voegen en vervolgens de afbeelding die u wilt toevoegen te uploaden of te selecteren. Begin te typen /image of /afbeelding en kies een image blok.

Een afbeelding toevoegen in WordPress met de Gutenberg editor

Een afbeelding toevoegen in WordPress met de Gutenberg editor.

Wil je tekst en afbeelding naast elkaar, dan kun je het blok ‘Media & Tekst’ gebruiken. Met dit blok kunt u tekst rond de afbeelding in WordPress laten lopen.

Tekst met een afbeelding invoeren in de Gutenberg editor

Tekst met een afbeelding invoeren in de Gutenberg editor.

De WordPress-editor wordt ook geleverd met een galerijblok dat u kunt gebruiken om afbeeldingen in rijen en kolommen weer te geven met een rasterlay-out.

Voeg eenvoudig het galerijblok toe en upload of selecteer vervolgens de afbeeldingen uit uw WordPress-mediabibliotheek.

Een galerij invoegen in de Gutenberg editor

Een galerij invoegen in de Gutenberg editor.

Hoewel het galerijblok krachtig is, heb je misschien andere geavanceerde galerijfuncties nodig, zoals albums, het sorteren van afbeeldingen, enz. In dat geval raden we aan om een WordPress-galerijplugin te gebruiken.

Wilt u een video insluiten in uw inhoud? Geen probleem.

De standaard WordPress-editor wordt geleverd met insluitblokken voor alle populaire providers. Klik op het + icoontje om alle mogelijke blokken te tonen en scroll naar onder tot u bij ‘Insluitingen’ komt.

Een video invoegen in de Gutenberg editor

Een video invoegen in de Gutenberg editor.

Je kunt de video-URL ook gewoon kopiëren en plakken in een paragraaf blok, en WordPress zal het automatisch converteren naar een video-insluitblok.

Hoewel je het videoblok gebruikt om video’s rechtstreeks naar je website te uploaden, raden we dat af omdat het je website zal vertragen en zelfs je WordPress-hostingserver kan laten crashen.

In plaats daarvan raden we aan je video’s te uploaden naar een service zoals YouTube of Vimeo en deze vervolgens in te sluiten in je WordPress-berichten.

Categorieën en tags toevoegen

Met WordPress kun je je berichten sorteren in categorieën en tags. Met deze taxonomieën kunt u uw inhoud indelen in secties en onderwerpen.

Ze helpen ook met SEO en maken het uw gebruikers gemakkelijker om de inhoud te vinden waarnaar ze op zoek zijn.

De categorieën en tags metaboxen bevinden zich in de rechterkolom, onder de Bericht instellingen. Ziet u geen rechterkolom dan moet u eerst op het tandwiel icoontje klikken rechts bovenaan.

Categorieën en tags invoeren bij Gutenberg editor

Categorieën en tags invoeren bij Gutenberg editor.

Een uitgelichte afbeelding toevoegen

Een uitgelichte afbeelding (ook wel berichtminiatuur genoemd) is de afbeelding van het hoofdartikel die de inhoud vertegenwoordigt. Ze worden prominent weergegeven op uw website op afzonderlijke berichten, blog archiefpagina’s en op de startpagina van nieuws-, tijdschrift- en blogwebsites.

Bijna alle WordPress-thema’s ondersteunen de functionaliteit voor uitgelichte afbeeldingen. Je vindt de optie om een ​​uitgelichte afbeelding aan je bericht toe te voegen in de rechterkolom onder de Bericht instellingen.

Een uitgelichte afbeelding instellen in de Gutenberg editor

Een uitgelichte afbeelding instellen in de Gutenberg editor.

Een samenvatting toevoegen

Met samenvatting toevoegen voeg je de samenvatting van een blogpost of artikel toe. De meeste WordPress-thema’s kunnen automatisch de same,nvatting uit de eerste paar regels van uw bericht genereren.

Deze automatische samenvatting is echter niet altijd zinvol of pakkend. In dat geval wilt u misschien handmatig een samenvatting toevoegen.

U kunt dit doen door het toe te voegen in het vak Samenvatting onder de kolom Bericht instellingen aan de rechterkant.

Een samenvatting invoegen in de Gutenberg editor

Een samenvatting invoegen in de Gutenberg editor.

De URL van de post (=slug) of permalink wijzigen

WordPress gebruikt standaard SEO-vriendelijke URL’s voor uw blogberichten. Het gebruikt automatisch de titel van je bericht als de permalink.

Sommige gebruikers willen het echter misschien wijzigen om meer SEO en gebruiksvriendelijker te zijn. Er zijn twee manieren om dat te doen.

U kunt de URL ook wijzigen via het tabblad Permalink onder de kolom documentinstellingen. Merk op dat deze optie er pas is nadat u eerst het bericht heeft gepubliceerd.

De URL van je post veranderen in Gutenberg

De URL van je post veranderen in Gutenberg.

Auteur wijzigen

Als je een WordPress-site met meerdere auteurs hebt, kun je ook de auteur van een bericht wijzigen en deze toewijzen aan een andere auteur op je website.

U vindt de mogelijkheid om van auteur te veranderen onder het tabblad ‘Status en zichtbaarheid’ in de rechterkolom. U ziet die optie enkel als u ook effectief meerdere opties hebt op uw blog.

Zet opmerkingen aan/uit

WordPress wordt geleverd met een ingebouwd reactiesysteem waarmee gebruikers reacties op uw bericht kunnen achterlaten. U kunt opmerkingen voor afzonderlijke berichten uitschakelen via het tabblad Discussie onder het tabblad Document.

Reacties aan- en uitzetten in de Gutenberg editor

Reacties aan- en uitzetten in de Gutenberg editor.

Je ziet ook de optie om pingbacks en trackbacks toe te staan. Hiermee kunnen jij en andere blogs elkaar op de hoogte stellen wanneer ze naar een artikel linken.

Het wordt echter meestal gebruikt voor spam, dus we raden aan om pingbacks en trackbacks volledig uit te schakelen.

Opties toegevoegd door WordPress plugins

De meeste populaire WordPress plugins voegen ook hun eigen opties toe aan het bericht bewerkingsscherm. Sommige zullen beschikbaar zijn als blokken, terwijl andere beschikbaar zullen zijn als metaboxen.

WPForms, een van de beste plugin voor WordPress contactformulieren, voegt bijvoorbeeld een blok toe om contactformulieren in uw berichten en pagina’s in te voegen.

Publicatie opties

Het standaard WordPress-bewerkingsscherm is verdeeld in twee kolommen. De linkerkolom is waar u inhoud schrijft en de rechterkolom bevat alle berichtinstellingen, inclusief publicatie opties.

Laten we eens kijken naar de publicatie opties in de rechterkolom.

Publicatie opties in Gutenberg

Publicatie opties in Gutenberg.

1. Met Concept bewaren kunt u snel wijzigingen opslaan die u in een WordPress-bericht hebt aangebracht. De editor slaat uw wijzigingen ook automatisch op terwijl u schrijft.

2. De Voorbeeld knop opent een live voorbeeld van uw bericht of pagina in een nieuw browsertabblad.

3. Als je klaar bent met het bewerken van je bericht, kun je op de knop Publiceren klikken om je bericht live te laten gaan.

4. WordPress geeft je een paar opties om de zichtbaarheid van je bericht te regelen. De standaardoptie is Openbaar, maar als u erop klikt, ziet u opties om een ​​bericht privé te maken of met een wachtwoord te beveiligen.

5. Met WordPress kun je ook bepalen wanneer een bericht wordt gepubliceerd. De standaardoptie is om onmiddellijk te publiceren, maar u kunt uw berichten ook plannen om later te publiceren of zelfs een datum in het verleden selecteren.

De publicatie datum aanpassen in Gutenberg

De publicatie datum aanpassen in Gutenberg.

6. Door het vakje naast ‘Plak aan de bovenkant van het blog’ aan te vinken, wordt een bericht plakkerig of uitgelicht. Hierdoor wordt het specifieke bericht boven andere berichten weergegeven.

7. In afwachting van beoordeling voegt u een aangepaste status toe naast uw bericht als ‘Wachten op beoordeling’. Deze functie is vooral handig op blogs met meerdere auteurs, waar bijdragers berichten gewoon kunnen opslaan en niet kunnen publiceren.

8. Als je een bericht wilt verwijderen, kun je op de knop ‘Naar prullenbak verplaatsen’ klikken. WordPress stuurt het bericht naar de prullenbak. Verwijderde berichten blijven maximaal 30 dagen in de prullenbak. Daarna worden ze permanent verwijderd.

De standaard WordPress-editor is behoorlijk krachtig.

We moedigen je aan om hem zelf te verkennen bij het schrijven van blogposts en aandacht te besteden aan de individuele blokinstellingen. Elk blok heeft verschillende instellingen en je zult daar veel handige trucs ontdekken.

Een nieuw bericht maken in WordPress met de klassieke editor

Als je nog steeds de oude klassieke WordPress-editor gebruikt, dan is deze sectie iets voor jou.

De klassieke editor wordt ondersteund tot eind 2021 en we raden alle gebruikers ten zeerste aan om een ​​plan te maken om over te schakelen naar de nieuwe WordPress-editor.

Titel- en inhoudsvakken

In de klassieke editor zijn titel- en inhoudsvakken de meest opvallende gebieden op het scherm Nieuwe post toevoegen (zie de schermafbeelding hieronder).

De klassieke editor in WordPress

De klassieke editor in WordPress.

De jouwe kan er iets anders uitzien, afhankelijk van of je de visuele of de teksteditor gebruikt.

Je kunt tijdens het schrijven van een bericht schakelen tussen visuele en teksteditor, maar we raden niet aan om te wisselen, omdat dit de opmaak van je bericht in de war kan brengen.

De visuele editor is een beginnersvriendelijke teksteditor met opmaakknoppen en een mooie visuele lay-out voor het inhoudsgebied. Aan de andere kant is de teksteditor een platte teksteditor waar je de HTML kunt zien of je eigen kunt schrijven.

Het eerste tekstgebied bovenaan is waar u de titel van het bericht toevoegt. Als u een SEO-vriendelijke URL-structuur gebruikt, genereert WordPress automatisch de bericht-URL op basis van uw titel. U kunt de URL bewerken door op de knop Bewerken te klikken.

Het inhoudsgebied is waar u uw bericht gaat schrijven. U kunt de opmaakopties van de werkbalk gebruiken of een van de vele sneltoetsen gebruiken die beschikbaar zijn om uw schrijfproces te versnellen.

In het voettekstgedeelte van de inhoudseditor toont WordPress u het aantal woorden voor uw bericht.

Terwijl u schrijft, slaat WordPress automatisch een concept van uw bericht op. Deze autosave wordt tijdelijk opgeslagen in uw WordPress-database.

Zodra u uw concept opslaat of meer inhoud schrijft, ruimt WordPress uw automatisch opgeslagen tijdelijke concept op en vervangt het door een nieuwe. Dit proces zorgt ervoor dat u uw inhoud niet verliest door een internetverbinding of hardwarestoring.

De berichteditor toont je huidige concept- en autosave-status in de voettekst naast het aantal woorden.

Afbeeldingen en media toevoegen

Tussen de titel- en inhoudsvelden bevindt zich een grote knop Media toevoegen. U moet erop klikken wanneer u een afbeelding of andere media naar uw WordPress-bericht wilt uploaden. Hierdoor wordt de media-uploader gestart in een pop-upvenster.

de mediabibliotheek in WordPress

de mediabibliotheek in WordPress.

Klik eenvoudig op de knop bestanden selecteren om afbeeldingen of andere media naar uw WordPress-site te uploaden. U kunt ook afbeeldingsgalerijen en audio-afspeellijsten maken van geüploade bestanden.

WordPress wordt geleverd met enkele basishulpmiddelen voor het bewerken van afbeeldingen.

Publicatie-opties

Het bewerkingsscherm voor WordPress-berichten is verdeeld in twee kolommen. De kolom aan uw linkerkant bevat de titel van het bericht en de inhoudseditor. Aan je rechterkant heb je verschillende metaboxen om post-instellingen te configureren.

De bovenste metabox in deze kolom heet Publiceren. Hier worden alle publicatie-opties voor je berichten beheerd.

De opties onder Publiceren in de klassieke editor

De opties onder Publiceren in de klassieke editor.

1. De knop Concept opslaan slaat een concept op van het bericht of de pagina waaraan u werkt. WordPress slaat uw berichten ook automatisch op terwijl u ze schrijft.

2. Preview-knop toont een live preview van je bericht. Je kunt het gebruiken om te zien hoe je bericht eruit zal zien na publicatie.

3. Met Status kun je een status voor je bericht instellen. WordPress verwerkt automatisch de poststatus voor concepten en gepubliceerde berichten. Tenzij u een plug-in gebruikt om aangepaste statussen toe te voegen, hoeft u zich geen zorgen te maken over deze optie.

4. Klik op de link Bewerken naast Zichtbaarheid om deze uit te vouwen. Met de eerste optie onder zichtbaarheid kunt u uw bericht op de voorpagina plakken. Sticky berichten in WordPress zijn als aanbevolen inhoud die bovenop alle andere berichten wordt weergegeven.

5. Met de volgende optie kunt u een bericht in WordPress met een wachtwoord beveiligen.

6. De derde optie onder zichtbaarheid is gelabeld als privé. Hiermee kunt u privé een bericht op uw WordPress-site publiceren. De privéberichten zijn zichtbaar voor gebruikers die de bewerkingsrechten op uw site hebben.

7. Klik op de bewerkingslink naast Publiceren en WordPress zal de tijd- en datumopties weergeven. U kunt deze optie gebruiken om berichten in te plannen of een verouderde post in WordPress te maken.

8. Met Verplaatsen naar prullenbak kunt u een WordPress-bericht verwijderen. Verwijderde berichten staan ​​onder de prullenbak en je kunt ze tot 30 dagen herstellen als dat nodig is.

9. Ten slotte maakt de Publiceren knop uw WordPress-bericht openbaar. Onthoud dat als je een bericht hebt gepland, het op de geplande datum en tijd op je site zal verschijnen.

Categorieën en tags toevoegen

U kunt uw berichten sorteren in categorieën en tags. De categorieën en tags metaboxen verschijnen meestal in de rechterkolom onder de metabox publiceren.

Categorieën en tags toevoegen in de klassieke editor

Categorieën en tags toevoegen in de klassieke editor.

Categorieën en tags helpen u uw inhoud in een zinvolle en doorbladerbare indeling te ordenen.

Het helpt gebruikers niet alleen om uw inhoud gemakkelijk te vinden, het verbetert ook de SEO van uw site.

Uitgelichte afbeelding (postminiaturen)

De meeste WordPress-thema’s ondersteunen aanbevolen afbeeldingen of plaatsen miniaturen voor artikelen. Meestal is dit het laatste vak in de rechterkolom op je berichtbewerkingsscherm.

Uitgelichte afbeelding in de klassieke editor

Uitgelichte afbeelding in de klassieke editor.

Klik gewoon op de link Uitgelichte afbeelding kiezen en het zal de pop-up van de media-uploader openen. Je kunt een afbeelding uit je vorige uploads selecteren of een nieuwe afbeelding uploaden vanaf je computer.

Schermopties

Sommige opties op het berichtbewerkingsscherm zijn standaard verborgen om een ​​schonere en eenvoudigere bewerkingservaring te bieden. Deze opties worden niet vaak gebruikt door beginners. Het kan echter zijn dat u ze later nodig heeft.

Klik eenvoudig op de knop Schermopties in de rechterbovenhoek van de pagina. Dit toont een menu met selectievakjes naast optienamen.

Schermopties voor de klassieke editor

Schermopties voor de klassieke editor.

Zoals u kunt zien, zijn sommige opties al aangevinkt. Voor de anderen kun je ze weergeven door op het selectievakje naast een optienaam te klikken, en het zal verschijnen op je berichtbewerkingspagina.

Laten we eens kijken naar enkele van deze opties en wat ze doen.

Samenvatting

Als u dit vakje aanvinkt, wordt een metabox onder uw inhoudseditor toegevoegd. U kunt dit vak gebruiken om een ​​korte samenvatting of uittreksel voor uw bericht toe te voegen.

Idealiter zou u een samenvatting van uw berichten op de voorpagina en archieven van uw site moeten weergeven. Volledige inhoud mag alleen op de enkele pagina van het bericht worden weergegeven.

Als u zelf geen samenvatting invoert worden de eerste regels van uw bericht gebruikt als samenvatting.

Extra velden

Deze optie geeft een gebruikersinterface weer voor extra velden onder je berichteditor. Je kunt het gebruiken om handmatig aangepaste informatie in je berichten in te voeren.

Discussie

Hoewel reacties een geweldige manier zijn om je publiek te betrekken, wil je soms geen reacties op een specifiek bericht of een pagina.

De discussieoptie geeft een metabox weer onder de berichteditor om opmerkingen en pingbacks voor uw bericht in of uit te schakelen.

Omdat pagina’s als statische pagina’s moeten zijn, willen de meeste gebruikers opmerkingen erop uitschakelen. U kunt dit doen door elke pagina te bewerken.

Zodra uw WordPress-site enige reputatie heeft gekregen, krijgt u een toename van reactiespam. U kan dan best een plugin als Akismet installeren om spam tegen te gaan.

Slug of URL

Een slug is een schonere titel die in URL’s kan worden gebruikt.

https://internetvogel.com/dit-is-de-slug-van-de-post

WordPress genereert automatisch een post-slug en geeft deze weer als de post-URL net onder de titel van het bericht. U kunt de URL-slug bewerken door op de bewerkingslink onder de berichttitel te klikken.

Je kunt de slug-optie ook inschakelen via de schermopties en je post-slug daar bewerken.

Auteur

WordPress wijst u automatisch toe als de auteur van het bericht wanneer u een bericht maakt. Soms wilt u echter een andere gebruiker op uw WordPress-site als auteur weergeven. Door het selectievakje auteur in te schakelen, kunt u dat doen vanuit het berichtbewerkingsscherm.

Bonustips voor het maken van betere blogberichten

De reden waarom WordPress het populairste blogplatform is, is omdat het direct uit de doos wordt geleverd met een geweldige set tools waarmee u nieuwe inhoud kunt maken.

Er zijn echter veel andere tools en tips die u kunt gebruiken om uw bloginhoud te verbeteren.

De eerste tip die we iedereen geven die net een blog begint, is consistentie. Zorg ervoor dat je regelmatig blogberichten publiceert. Je kunt een redactionele kalender plannen en je daar vervolgens aan houden.

We raden aan om te beginnen met 1 – 2 berichten per week en dan geleidelijk je tempo op te voeren.

Vaak hebben nieuwe gebruikers moeite met het vinden van ideeën voor berichten voor hun blog. Hier is een lijst met ideeën voor blogposts die u kunt gebruiken om aan de slag te gaan.

Je moet ook leren hoe je je berichten kunt promoten en dingen kunt bijhouden.

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om te leren hoe je als een professional een nieuw bericht in WordPress kunt toevoegen.

Delen:
Tags:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *