Hoe een nieuw thema installeren in WordPress

Je thema in WordPress bepaalt de look en feel van je website of blog en kan zelfs de functionaliteit bevatten die je anders enkel in plugins vindt. Er zijn letterlijk duizenden WordPress thema’s te vinden, gratis of betaald. De default thema’s van WordPress zijn niet per se de beste dus je zal waarschijnlijk een ander thema willen installeren. Vandaar deze tutorial voor beginners, al kunnen ook gevorderden er misschien iets van opsteken.

In deze handleiding beschrijven we 2 manieren om een WordPress thema te installeren en geven we kort mee dat het ook op een derde manier kan.

Voor je een nieuw thema instelt

Beginnende gebruikers kunnen zonder probleem een nieuw thema installeren maar als je al een oudere website hebt zijn er toch een aantal dingen waar je op moet letten. Mogelijk heb je met custom code je huidige thema aangepast. Die custom code moet je dan overzetten naar je nieuwe thema.

Als je widgets hebt in de sidebars van je thema moet je er ook op letten dat je nieuwe thema die goed weergeeft, al is dat bijna nooit een probleem.

Voor je begint neem je best ook eerst een back-up van je website. Daarvoor kan je een plugin als UpdraftPlus gebruiken, of een van de vele andere plugins die hetzelfde doen. Je zet je website of blog ook best in onderhoudsmodus terwijl je het thema verandert. Hoe dat kan lees je in Je WordPress blog in onderhoudsmodus zetten.

Je meet best ook de snelheid van je website voor je je thema verandert en daarna ook nog eens met het nieuwe thema. Je wilt tenslotte niet dat je blog plots veel trager gaat. Een thema in WordPress kan daar een grote invloed op hebben, dus je bent gewaarschuwd.

1. Installeer een nieuw thema met de zoekfunctie van WordPress

Als je een gratis WordPress-thema wilt installeren vanuit de themamap van WordPress.org, dan is de eenvoudigste manier om de ingebouwde themazoekfunctie te gebruiken.

Het eerste dat u hoeft te doen, is inloggen op uw WordPress-beheergebied. Ga vervolgens naar de pagina Weergave > Thema’s en klik op de knop Nieuwe toevoegen.

Een nieuw thema toevoegen in WordPress

Een nieuw thema toevoegen in WordPress.

Op het volgende scherm kunt u kiezen uit: Aanbevolen WordPress-thema’s, Populaire WordPress-thema’s, Nieuwste WordPress-thema’s, zoeken naar een specifiek thema of zoeken naar thema’s met specifieke functies.

Thema's zoeken met WordPress

Thema’s zoeken met WordPress.

Als u op de knop ‘Eigenschapfilter’ klikt, kunt u thema’s sorteren op basis van functies. U kunt thema’s bijvoorbeeld sorteren op onderwerp, specifieke functies en lay-out.

De eigenschapfilter bij WordPress thema's

De eigenschapfilter bij WordPress thema’s.

Op basis van uw zoekopdracht ziet u een lijst met thema’s die aan uw criteria voldoen. In ons geval hebben we gezocht naar het populaire Astra-thema in het zoekveld rechts van de zoeksectie.

Wanneer u het thema ziet dat u wilt installeren, plaatst u eenvoudig uw muis op de afbeelding. Hierdoor worden de installatieknop, de voorbeeldknop en de detailknop weergegeven.

Ga je gang en klik op de knop Installeren.

Het Astra thema installeren in WordPress

Het Astra thema installeren in WordPress.

WordPress installeert nu uw thema en toont u een succesbericht samen met de knoppen ‘Activeren’ of ‘Live voorbeeld’.

Het Astra thema activeren in WordPress

Het Astra thema activeren in WordPress.

Klik op de activeringsknop en u hebt uw WordPress-thema met succes geïnstalleerd en geactiveerd.

Afhankelijk van het thema kan het extra instellingsopties toevoegen die u mogelijk moet configureren.

Uw thema kan u bijvoorbeeld vragen om de aanbevolen plug-ins te installeren, demogegevens te downloaden of instellingen te bekijken.

U kunt de instructies op het scherm volgen of op de knop Customizer klikken om uw thema in te stellen.

Astra thema aanpassen naar jouw keuze

Astra thema aanpassen naar jouw keuze.

2. Installeer een thema met behulp van de uploadmethode van WordPress Admin

Met de eerste methode die we hebben behandeld, kun je alleen gratis thema’s installeren die beschikbaar zijn in de WordPress.org-themamap.

Wat als u een premium WordPress-thema wilt installeren van bedrijven zoals StudioPress, Elegant Themes, Themify, enz.

Of wat als u een aangepast thema wilt installeren? Welnu, in dit geval moet u het thema installeren met behulp van de uploadmethode van uw WordPress-beheerder.

Begin met het downloaden van het .zip-bestand van het thema dat je hebt gekocht op een marktplaats of een commerciële themawinkel.

Ga vervolgens naar de pagina Weergave > Thema’s in het WordPress-beheergebied en klik bovenaan op de knop Nieuw toevoegen.

Een nieuw thema toevoegen in WordPress

Een nieuw thema toevoegen in WordPress.

Hiermee gaat u naar de pagina ‘Nieuw thema toevoegen’ met aanbevolen gratis thema’s. Aangezien je het thema dat je wilt installeren al hebt, ga je gang en klik je bovenaan op de knop ‘Thema uploaden’.

Een thema uploaden in WordPress

Een thema uploaden in WordPress.

U wordt gevraagd het zipbestand te kiezen dat u eerder hebt gedownload. Selecteer het bestand en klik op Nu installeren.

Een thema uploaden en installeren in WordPress

Een thema uploaden en installeren in WordPress.

Zodra uw thema is geïnstalleerd, ziet u een succesbericht samen met de link om het thema te activeren en te bekijken. Merk op dat wij PopularFX hebben geïnstalleerd.

Het nieuwe thema activeren

Het nieuwe thema activeren.

Klik op de link ‘Activeren’ en je hebt je WordPress-thema met succes geïnstalleerd en geactiveerd.

Afhankelijk van het thema kan het extra instellingsopties toevoegen die u mogelijk moet configureren via de thema Customizer of via een apart optiepaneel.

Opmerking: de functionaliteit voor het uploaden van thema’s is alleen beschikbaar voor zelf-gehoste WordPress.org-gebruikers. Als u WordPress.com gebruikt, ziet u deze optie niet omdat deze u beperkt.

3. Een thema uploaden via FTP

Omdat deze optie bijna nooit nodig is leggen wij ze hier niet uit. Laat een berichtje achter bij de reacties als u toch graag de uitleg krijgt over het uploaden van een thema via FTP.

Hieronder volgen enkele van de meest gestelde vragen over het installeren van WordPress-thema’s.

1. Hoeveel thema’s kan ik gebruiken in WordPress?

U kunt slechts één thema tegelijk gebruiken. U kunt echter zoveel thema’s installeren als u wilt. Niet alle geïnstalleerde thema’s op uw WordPress-website zijn actief.

Zodra u een WordPress-thema activeert, deactiveert het automatisch uw vorige actieve thema en maakt het nieuwe thema uw actieve thema.

2. Wat is een child thema in WordPress?

Een child thema in WordPress is een subthema dat alle functionaliteit, functies en stijl van het bovenliggende thema erft. U moet zowel parent- als child thema’s op uw website installeren en het kindthema activeren.

3. Wat is een WordPress-thema framework?

Thema frameworks zijn sterk geoptimaliseerde WordPress-thema’s die zijn ontworpen om als bovenliggend thema te worden gebruikt.

Deze themaframeworks zijn bedoeld voor geavanceerde gebruikers en ontwikkelaars en bevatten verschillende code- en snelheidsoptimalisaties die andere ontwikkelaars helpen om er snel op voort te bouwen.

Genesis van StudioPress is het beste voorbeeld van een WordPress-themaraamwerk.

4. Premium versus gratis thema’s – Welke moet ik gebruiken?

Als je net begint met een beperkt budget, raden we je aan om te beginnen met een flexibel gratis thema. Als je wat meer kunt uitgeven, kies dan voor een premium thema. Deze thema’s worden geleverd met prioriteitsondersteuning, wat vooral handig is voor beginners.

5. Hoe kies ik het beste thema voor mijn website?

Er zijn zoveel WordPress-thema’s en de meeste zijn ontworpen door professionals, dus ze zien er echt geweldig uit.

Dit maakt het voor beginners een beetje verwarrend om het perfecte thema voor hun website te kiezen.

We raden aan om het simpel te houden. Kies een minimalistisch ontwerp dat in de buurt komt van wat je in gedachten hebt. Zorg ervoor dat het thema er goed uitziet op mobiel en voer een website snelheidstest uit op de demosite.

6. Kan ik hetzelfde thema gebruiken dat ik op een andere WordPress-site heb gezien?

Als het geen aangepast WordPress-thema is, kunt u hetzelfde thema op uw eigen website vinden en gebruiken. Kijk hier naar onze blogpost Hoe kan ik zien welk thema een WordPress site gebruikt?.

We hopen dat deze stapsgewijze handleiding u heeft geholpen bij het installeren van een WordPress-thema op uw site. Laat zeker een reactie na bij vragen of opmerkingen.

Delen:
Tags:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *