Geld verdienen met Google Adsense

Geld verdienen met Google Adsense advertenties

Een van de manieren om geld te verdienen met je blog of website is door het plaatsen van Google Adsense advertenties. Het is een goede start om aan een passief inkomen te raken. Natuurlijk zal het aantal bezoekers dat je hebt bepalen hoeveel je met advertenties kan verdienen. Daarbij moet je je ook afvragen of je wel reclame wilt op je blog, en zo ja, hoeveel. Veel bloggers kiezen ervoor om geen reclame op hun blog te plaatsen, en dat is een standpunt waar wel iets voor valt te zeggen. Reclame kan een deel van je bezoekers afstoten en het kan je blog er minder professioneel doen uitzien. Het is ook zo dat er (veel) meer geld valt te verdienen met tactieken als affiliate marketing. Met affiliate marketing verdien je al snel 10 of 20 keer meer dan met reclame, als je het goed doet tenminste.

Een tussenweg kan zijn dat je maar beperkt reclame toont. Eén of twee banners goed geplaatste banners in je zijbalk zal je al een groot deel van je potentieel inkomen via advertenties doen verdienen. Je wilt eigenlijk geen reclame in de inhoud van je blogposts, daaraan storen bezoekers zich nog het meest. Wat je zeker niet moet doen is je blog overladen met advertenties, dat zorgt voor een slechte gebruikservaring. Daarom ook raden we ten sterkste af om Google de plaatsing van je advertenties te laten doen, dan heb je er geen controle meer over. Google beweert dat je zo tot 20 à 30% meer kan verdienen met hun programma, en dat zal wel kloppen, maar die verhoging van inkomsten betaal je cash in een slechte ervaring voor je bezoekers en dus potentieel minder inkomsten.

Hoe werkt Google Adsense?

Google Adsense werkt eigenlijk als een tussenpersoon tussen bedrijven die willen adverteren en website eigenaars die reclame willen tonen op hun website. In ruil daarvoor neemt Google een commissie maar die is minder dan de helft van het totale bedrag dat het bedrijf betaalt voor zijn advertenties. Jij als website eigenaar krijgt dus meer dan de helft. Bedrijven moeten bieden op de advertenties die ze willen tonen, dus hoe meer concurrentie er is voor bepaalde advertenties hoe hoger de vraagprijs zal zijn. Daarom ook bepaalt het onderwerp van je blog hoeveel je kan verdienen met advertenties. Is er veel concurrentie binnen jouw niche dan verdien je meer, zo simpel is het. En je verdient vooral meer als jouw bezoekers ook effectief klikken op de advertenties op je website.

Google Adsense

In Google Adsense maak je eerst de advertentie aan die je wilt tonen. Als je advertentie is aangemaakt kun je de HTML-code kopiëren van de advertentie en plakken in de HTML van je website. De advertentie die je maakt bepaalt niet welke reclame er zal getoond worden. Het is altijd het algoritme van Google dat bepaalt wat de inhoud is van de advertenties op je site. Google doet daarbij zijn best om de meest betalende advertentie op je site te tonen. Immers, hoe meer de advertentie opbrengt hoe hoger de inkomsten van Google zelf. Advertenties voor verzekering behoren tot de best betalende maar Google zal die enkel tonen op sites waar deze relevant zijn. Op een beauty blog zal niemand klikken op een advertentie voor verzekeringen dus die advertenties krijg je daar niet te zien.

Hoeveel kan je verdienen met Google Adsense?

Zoals al gezegd zijn het vooral kliks op advertenties die inkomsten genereren. Google betaalt ook een bedrag per 1.000 weergaven maar dat is minimaal en speelt eigenlijk geen rol. Het zijn de kliks die bepalen hoeveel je per maand verdient. Een typische klik levert je ten minste 10 eurocent op maar dat kan veel hoger zijn al naar gelang van de advertenties die op je site worden getoond. Laat ons een gemiddelde nemen van 15 eurocent per klik. Dan is het nog van belang hoeveel percent van je bezoekers ook effectief klik op je advertenties. Bij een gemiddelde website ligt dat percentage op 2 of 3%. Heeft je blog 100.000 bezoekers dan heb je dus 3.000 kliks tegen 15 eurocent, wat een maandelijks inkomen van 450 euro geeft. Maar het kan dus ook (veel) meer zijn.

Hoe start ik met Google Adsense?

Je aanmelden bij Google Adsense doe je door te surfen naar www.google.com/adsense/start/ en een account aan te maken. Dit doe je door op de knop te klikken Get Started. In een volgend scherm geef je je e-mailadres en de URL van je website op. Die website is best al voldoende uitgewerkt want Google Adsense zal die vervolgens beoordelen. Op een later ogenblik kan je nog meer websites toevoegen aan je account.

Om al je websites te bekijken klik je in het linkermenu op Sites. Je kan dan een nieuwe site toevoegen door te klikken op Nieuwe website. In de lijst met websites kan je dan zien of je sites zijn goedgekeurd of niet. Als ze zijn goedgekeurd staat er Klaar.

Het onderdeel Sites in Google Adsense

Het onderdeel Sites in Google Adsense.

Een advertentie aanmaken in Google Adsense

Een nieuwe advertentie aanmaken begin je door in het linkermenu te kiezen voor Advertenties. Klik je dan bovenaan op Op site dan kan je het automatisch laten plaatsen van advertenties door Google Adsense activeren. Om dat te doen klik je op het icoontje van een potlood rechts naast de naam van de website.

Advertenties op site niveau activeren in Google Adsense

Advertenties op site niveau activeren in Google Adsense.

In het volgende scherm moet je dan de optie Automatische advertenties aanzetten. Vergeet niet nadien te klikken op de knop Toepassen op site

Automatische advertenties opzetten in Google Adsense

Automatische advertenties opzetten in Google Adsense.

Om een individuele advertentie aan te maken klik je eerst bovenaan op Op advertentieblok. Daarna zal je bijna altijd willen kiezen voor Display-advertentie. Klik daar op om een advertentie te maken.

Een individuele advertentie aanmaken in Adsense

Een individuele advertentie aanmaken in Adsense.

Daarna kies je het formaat van de advertentie en of je al dan niet een responsieve advertentie wilt. Je zal bijna altijd een responsieve advertentie willen, die past zich mooi aan aan de beschikbare ruimte en zal goed tonen zowel op pc, tablet als telefoon. Als je een responsieve advertentie kiest maakt het formaat dat je kiest niet meer uit aangezien de advertentie zich aanpast. Vergeet ook niet je advertentie geen naam te geven bovenaan en te klikken op Maken om de advertentie aan te maken.

Een responsieve advertentie maken in Adsense

Een responsieve advertentie maken in Adsense.

In het volgende scherm krijg je de code van je advertentie. Die kan je in de HTML van je website gaan plakken. Bijvoorbeeld in een widget in WordPress of in een post.

RDe code voor een advertentie in Adsense.

De andere schermen in Google Adsense

De andere mogelijkheden in Adsense gaan we snel overlopen. Wil je meer uitleg over een onderwerp laat dat dan weten in de reacties onderaan. Je vindt de opties telkens in het linkermenu.

Homepage: hier vind je een overzicht van je verdiensten.

Opties voor blokkeren: als je bepaalde advertenties wil blokkeren voor al je sites of voor één bepaalde site moet je dat hier doen. Zo wil je misschien geen advertenties over gokken en dergelijke op een site voor kinderen.

Rapporten: hier vind je allerlei soorten rapporten over je verdiensten. Kijk hier eens op je gemak om te zien welke rapporten interessant zijn voor jou.

Betalingen: een overzicht van alle betalingen die je al ontvangen hebt.

Account: al jouw gegevens in het Adsense programma.

Account > Beleidscentrum: als er problemen zijn met je websites kan je die hier nakijken.

Tot slot: opletten dat je account niet geblokkeerd wordt

Op het internet vind je veel radeloze posten van mensen van wie de account werd geblokkeerd zonder dat Google hiervoor een reden gaf. Let alvast op voor de volgende zaken:

  • klik nooit op je eigen advertenties
  • vraag op je website je bezoekers ook niet om op advertenties te klikken

Google Adsense is een goede manier om extra inkomsten te halen uit je website of blog. Maar stel je eerst de vraag of je eigenlijk wel advertenties wil tonen. Er zijn andere manieren om geld te verdienen met je website zoals affiliate marketing en misschien haal je daar wel meer inkomsten uit wanneer je geen reclame op je website hebt staan.

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *